Parelduiker – Haarrijnseplas (UT)

Soms heb je van die dagen dat eigenlijk alles wel mee zit. Vandaag was er zo één. Super mooie twitch van een Parelduiker in de buurt.

Geluk

Soms heb je een periode dat het met vogelen allemaal niet zo lukt. Dan mis je een soort, of je hebt net geen kijker bij de hand om de soort goed af te kunnen maken. Frustratie die elke vogelaar wel eens mee heeft gemaakt. Maar het tij kan snel keren. Zo scoorde ik op Texel al een aantal hele mooie soorten recent (later meer hier over), kon ik in Wageningen de Notenkraker zien.
Met een collega deze week al contact gehad dat er op de Haarrijnseplas een Parelduiker te zien was. Toen deze er vanochtend nog bleek te zitten snel geschakeld, afspraak gemaakt om samen met hem en zijn zoon te gaan. Spullen klaar gezet en de hond uit gelaten. En dan zie je nota bene in je eigen park nog een Waterral op de koop toe (helaas geen kijker mee voor de details).

En dat het geluk er nog steeds is bleek wel toen we naar de Haarrijnseplas toe reden. De vogel liet zich gelijk heel goed zien. Oftewel, het geluk is wel weer terug.

Parelduiker – Gavia arctica

Arctic Loon
Broed op zoetwatermeren in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Overwintert langs de kusten van de Noordzee maar hoofdzakelijk Zwarte Zee en Kaspische Zee
Iets kleiner dan IJsduiker. Te herkennen aan de opvallend witte vlek aan de flank. Stijl voorhoofd, horizontale snavel. De naam is afgeleid van de witte vlekjes in het zomerkleed welke als parels over de veren lijken te liggen.
Wintergast van november tot mei. In Nederland meestal solitair.
Waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Velduil

In de buurt van de Parelduiker is ook een plek waar met grote regelmaat Veluilen te zien zijn. Helaas hebben we die niet kunnen vinden, wel zagen we in dit gebied veel Knobbelzwanen, enkele Buizerds, Torenvalken, Putters, Vinken en een groepje Holenduiven.

Conclusie

Met vogelen zit het geluk soms in een klein hoekje. Vandaag was zo’n dag dat bijna alles goed op zijn plek viel. De Parelduiker liet zich super goed zien. Daarbij een aantal leuke andere soorten gezien. Kortom, weer een geslaagde dag.
De Haarrijnseplas blijft verbazen met leuke soorten.

Zoals altijd, meer foto’s in het album.

Trefwoorden;

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.