Notenkraker Wageningen

Elke winter duiken er wel een paar zeldzame soorten op. Soms in grote getale (zoals de Grote Barmsijs en Grote Kruisbek afgelopen winter), maar soms ook maar een enkel exemplaar. Dit jaar zit er zo’n zeldzame wintergast in Wageningen; De Notenkraker. Tijd voor een bezoekje

Notenkraker

Elke winter zijn er wat vage claims van een Notenkraker. Vaak gaat het dan om een Spreeuw. Deze soort heeft in de winter namelijk ook vaak lichte (witte stippen), echter een Notenkraker is een flink stuk groter en toch ook duidelijk een andere kleed.

Op 19 november was het echter wel raak. Toen werd er daadwerkelijk een Notenkraker gezien in Wageningen, met de bewijslast zat het ook al snel goed. De vogel werd al snel een ware attractie onder vogel liefhebbers (verderop meer hier over).

Dunsnavelnotenkraker- Nucifraga caryocatactes macrorhynchos

Slender billed Nutcracker

De Notenkraker in Wageningen behoort tot de ondersoort Dunsnavelnotenkraker. Deze komt voor in Siberië en Noord Oost Rusland.

Vogel is ongeveer even groot als de Gaai (in Nederland veel voorkomend). Kenmerkend zijn de “druppels” op het hele lijf met uitzondering van de kruin en de vleugels. De stuit is wit gekleurd.

De Dunsnavelnotenkraker is een zeldzame wintergast. Toch zijn er af en toe “influx” jaren met zeer grote aantallen in de lage landen (de oorzaak van deze influx is meestal voedselgebrek in de broedgebieden.

waarneming.nl, Dutchbirding, Achtergrond bij ontdekking, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Vogel gekte

De Notenkraker in Wageningen is totaal niet schuw. Dit is te verklaren doordat ze in de broedgebieden amper in contact komen met mensen. Ondanks dat er soms letterlijk tientallen mensen om de vogel staan lijkt deze zich er niets van aan te trekken.
Sommige mensen kunnen echter de verleiding niet weerstaan om allerlei kunstgrepen uit te halen om zo origineel mogelijk de vogel op de foto te krijgen. Een beetje terughoudendheid hierin zou wat mij betreft welkom zijn.

Conclusie

Een geslaagde twitch. Binnen enkele minuten liet de vogel zich al goed zien. Zelfs zo dichtbij dat het heel goed mogelijk was om met de mobiel te filmen en te fotograferen.

Meer foto’s in het album.

Trefwoorden;

Er zijn 2 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.