Wolven nieuws 2018

Zoals de laatste tijd in de media al wel duidelijk was, het gaat steeds sneller met de wolf in Nederland. Iets wat ik in de update van eind 2017 al voorspelde. Maar wat zijn de feiten, hoe staat het er nu voor?

Nederland

Om de koe gelijk maar bij de horens te pakken begin ik met het nieuws uit Nederland van dit jaar. Eigenlijk te veel om op te noemen.
Het begon eigenlijk al eind 2017 met het bezoek van een Wolf met zender (een teefje welke de naam Naya kreeg) die in Overijssel Nederland binnenkwam en vervolgens grofweg langs de hele oostgrens naar het zuiden is gelopen om in Limburg door te steken richting Brabant en daar richting België te verdwijnen, waar ze nog steeds verblijft (verderop meer hier over).

Uitgebreide route van Naya

Op 18 december is Naya Overijssel binnengelopen, waar ze overdag tussen Ommen en Hardenberg in boswachterij Hardenberg verbleef. Van daaruit loopt ze naar het noordwesten, tot de A28 bij De Wijk in Drenthe.
Vervolgens keert ze terug naar Overijssel en gaat naar boswachterij Staphorst, waar ze tussen 19 en 22 december blijft.
In de vroege ochtend van 23 december gaat Naya naar het zuiden en komt uit bij Luttenberg. Ze verblijft dan overdag in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn. Ook op 24 december is ze nog op de Sallandse Heuvelrug. Op 25 december gaat ze verder naar het zuiden en passeert ze de A1 en het Twentekanaal. Ze is dan overdag bij Ruurlo in de Gelderse Achterhoek.
Op 26 en 27 december verblijft Naya in de bossen van Montferland. Op 28 december steekt ze de A12 over en gaat weer even terug naar Duitsland, tot in de buurt van Emmerich. Daar steekt ze de Rijn over, waarna ze op 29 december aankomt in Nationaal Park de Maasduinen in Limburg. Op 30 december steekt ze de Maas over en passeert de A73 bij Venray. Overdag verblijft ze in de Schadijkse bossen bij Horst.
Op 31 december is ze in Limburg en Brabant, in de Mariapeel en de Deurnese Peel. Vervolgens gaat de route verder naar het zuiden, waarbij Nationaal Park de Groote Peel wordt doorkruist, en de A67 en de Zuid-Willemsvaart worden gepasseerd. Op 1 januari is ze dan in het Weerterbos. Daar passeert ze de A2. Op 2 tot 3 januari is ze in de Weerter- en Budelerbergen, waar ze in het moeras bij Budel-Dorplein en de Loozerheide verblijft. Daarna steekt Naya de grens over naar België, waar ze officieel de eerste ‘Belgische wolf’ wordt.
Bron: website van de WUR

Op 13 februari was het alweer “raak”, een bevestigde waarneming van een Wolf tussen Almelo en Coevorden.
Al vrij kort hierna wordt er een Wolf gezien op de Veluwe. Deze niet zo schuwe Wolf is vervolgens een paar dagen goed te volgen. O.a. Veenendaal wordt aangedaan, en later wordt de Wolf ook nog gezien in Putterpolder bij Putten. Hierna “verdwijnt” de Wolf uit beeld.

Begin maart wordt er in het Belgische Limburg een Wolf doodgereden (een reu, dus niet Naya). Enige tijd later blijkt dat dit exemplaar op de route naar België een aantal schapen dood heeft gebeten in de buurt van Lottum, Venlo en Heythuysen (Limburg).

Op 14 maart wordt er een Wolf gezien op de grens van Drenthe en Duitsland bij Barger-Compascuum
Vervolgens op 22 maart wordt er bij Genemuiden wederom een Wolf op de gevoelige plaat vastgelegd. De dagen er naar volgen meerdere meldingen uit de IJsseldelta.

Op 14 april meerdere meldingen van een Wolf in Friesland.

22 mei maakt Staatsbosbeheer bekend dat er mogelijk al enkele maanden een Wolf in de Natuurgebieden van midden Drenthe rond hangt.
Op 3 juni wordt er een vermoedelijke jagende Wolf op de Veluwe gefotografeerd.

Op 14 juni worden in het Drentse Liederholthuis 26 schapen doodgebeten zo blijkt na bevestiging met DNA materiaal.

Eind juni/begin juli zijn er in Flevoland schapen doodgebeden waarvan met DNA wordt aangetoond dat een Wolf de dader is.

Op 6 juli wordt bevestig dat er dit jaar inmiddels met zekerheid 6 verschillende Wolven in Nederland zijn geweest.

Er zijn nu nog maar 3 provincies (Noord- en Zuidholland en Zeeland) waar sinds 2010 nog geen (bevestigde) Wolven zijn waargenomen.

Eind juli wordt bekend dat er dichtbij de Nederlandse grens in het Duitse Meppen een roedel (met 6 jongen) is gevonden. Dit is de dichtstbijzijnde roedel voor Nederland.

UPDATE
Hoe snel het kan gaan bleek deze week maar weer eens. Op vrijdag werd onderstaand plaatje bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat er in mei, juni en juli 2 verschillende Wolven in Nederland actief waren. Een mannetje (rood in het plaatje) dat via Friesland, Flevoland en Gelderland richting België (verderop meer hierover) is gelopen zoals uit DNA sporen is opgemaakt.

Meest interessant is echter het vrouwtje op de kaart (zwart). Deze verbleef eerst een tijd in Drenthe om zich daarna te vestigen op de Veluwe. En hier komt eigenlijk het wel meest spectaculaire nieuws vandaan. Deze vrouwtjes Wolf is duidelijk haar territorium aan het afbaken. Er wordt ontlasting gevonden op plekken wat eigenlijk alleen territoriale wolven doen. Er wordt dan ook voorzichtig geopperd dat dit de eerste territoriale Wolf in Nederland is sinds zeer lange tijd.

België

Lange tijd was het vrij stil omtrent de Wolf in België (2 bevestigde gevallen (2011 en 2016). Sommige dingen veranderen nogal snel;
De wolf waar dit artikel mee begon (Naya) heeft na de rondzwerving vrij vaste voet gevonden in Beglië. Sinds half januari verblijft de Wolf op het leger oefenterrein bij Leopoldsbrug (15-20 Km van de Nederlandse grens).
Doordat de Wolf een zender draagt zijn de bewegingen goed te monitoren. Daarbij is ook gebleken dat het dier in de eerste dagen van haar verblijf nog schapen dode, maar dit hield al snel op. Door de zender wist men echter zeker dat het dier nog aanwezig was. Wel werden met regelmaat kadavers van grotere prooien gevonden. Een bevestiging dat met name zwervende Wolven zich schuldig maken aan het doden van schapen. Als ze eenmaal een vaste plek hebben gaan ze over tot het bejagen van wild (Herten, Reeën en Wilde Zwijnen zijn een voorname prooi).

Men was dan ook erg verbaasd toen begin augustus weer dode schapen gevonden werden. Als snel bleek dat er een 2e Wolf in het gebied was. Op camera vallen werd een Wolf MET en ZONDER zender vastgelegd. Uiteindelijk zelfs samen. Al snel werd gedacht dat het wel een reutje moest zijn (2 teven zouden elkaar niet verdragen). De hoop is in België dan ook dat er begin 2019 al jonge Wolven worden geboren.
UPDATE
Inmiddels is bekend dat dit 2e exemplaar een mannetje is dat eerder in Nederland is geweest.

Duitsland

Het buurland waar we tot op heden het meeste naar moesten kijken is Duitsland. Dat zal de komende jaren ook nog wel zo blijven.
Het aantal roedels blijft hier nog steeds toe nemen. Goed nieuws bijvoorbeeld uit Beieren waar een 2e en 3e roedel is ontdekt.
Dit is echter zo ver weg dat dit voor Nederland (waarschijnlijk) niet zo veel van belang zal zijn.

Belangrijker zijn de roedels in Nedersaksen en Nordrhein Westfahlen. Dit zijn immers de Duitse deelstaten welke aan Nederland grenzen.

In Nedersaksen zijn inmiddels 21 territoria gevonden (stand van begin augustus 2018). Het zou om in totaal zo’n 180-200 Wolven gaan (link)

In Nordrhein Westfahlen is er ook nieuws te melden. Er wordt gesproken over meerdere roedels. Dit is echter lastig duidelijk te krijgen op dit moment.

Europa

Ook verder in Europa nemen de aantallen Wolven toe. Eigenlijk te veel om op te noemen. Toch wil ik een paar opvallende gevallen toch aanstippen;
In Frankrijk is m.b.v. DNA een Wolf aangetoond uit de Pools-Duitse populatie. Goed nieuws, wederom dus een geval van een Wolf uit een andere genen pool die zich mengt. Op die manier voorkomt de natuur zelf dat er inteelt ontstaat.

Hoe verder

Het is heel begrijpelijk dat mensen de wenkbrauwen fronsen bij al dit Wolven geweld.
In sommige gevallen terecht, maar het is in heel veel gevallen ook onwetendheid.

Zo roepen heel veel mensen dat de Wolf gevaarlijk is voor mensen. Dit is echter maar zeer beperkt waar. Er zijn sinds de jaren 90 maar 25 gevallen bekend waarbij een aanval van een Wolf fataal afliep voor de mens. Het overgrote gedeelte in Azië. Het enige recente geval in Europa komt uit een Zweedse dierentuin (een lijst met aanvallen is te vinden op Wikipedia)

Zoals ik in dit artikel al aanstipte, is het niet ongewoon dat Wolven ook Schapen doden (zie hier een overzicht van fauna schade door wolven). Echter, dit is meestal een zwervende Wolf. Wolven die een vast territorium bezetten gaan al snel over op het jagen op echte prooien (zoals Ree, Hert en Wild Zwijn).
Neemt niet weg dat het voor de betreffende schapenhouders natuurlijk een klein drama is. Ze hebben immers een band opgebouwd met hun dieren. Neemt niet weg dat ook schapenhouders een wettelijke verplichting hebben om hun schapen te beschermen tegen Wolven (Wetboek)

Uit het wetboek besluit houders van dieren, paragraaf 2, artikel 1.6: ‘Een dier wordt, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming geboden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico’s en zo nodig roofdieren.’

En die beschermingsmaatregelen zijn niet eens zo heel ingewikkeld. Een goed hekwerk met stroom er op. Eventueel aangevuld met waakhonden voor de schapen (zie dit voorbeeld)

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


  1. Wij hebben het gelezen en ook op ARTE tv gezien hoe ver of de wolven rond trekken.
    Wij hopen dat er niet te veel komen want ze maken heel veel dieren dood en dat is niet de bedoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.