Grote Barmsijs en Putter

Bijna elke winter is er wel een influx van bepaalde vogels die normaal maar sporadisch voorkomen. Zo waren er deze winter veel Grote Kruisbekken in Nederland te vinden. Maar ook Grote Barmsijs liet zich veel zien. Er zat ook een redelijk grote groep in IJsselstein bij de Nedereindse Plas. Tijd om een bezoekje te brengen samen met een goede vriendin van ons.

Grote Barmsijs

Aangezien ik een aantal jaren geleden dicht bij de Nedereindse Plas woonde, was dit gebied al wel bekend bij mij. Een gebied waar veel mensen lopen met honden, maar ook veel fietsers die daar langs komen. De verwachting op het zien en maken van mooie foto’s van de Grote Barmsijsen was dan ook niet zo groot.
Dat viel echter reuze mee. Doordat het vrij guur was, was het niet zo heel erg druk bij de plas. Al snel spotten we een groep Putters. Na het observeren van deze groep ontdekten we al snel de Grote Barmsijsen.

Grote Barmsijs- Acanthis flammea

Common Redpoll
Scandinavië en Noord-Amerika
Kleine vogel (ca. 13cm), lijkend op Frater en Kneu. Mannetje heeft een rood voorhoofd. De soort heeft een zwarte kin en een rode (ongestreepte) borst. Rozige stuit.
De Grote Barmsijs is een sporadische wintergast. In sommige jaren talrijk (influx)
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Op een bepaald moment wordt het wat drukker met wandelaars. Daardoor verplaatsen de vogels zich. Uiteindelijk zijn de vogels uit zicht en houden we het voor gezien. We kijken nog wel even of er nog leuke eenden soorten op de plas zitten, maar die laten zich niet zien.
Abby had het weer reuze naar der zin

Ook onze hond Abby gaat wel eens mee vogelen
Ook Abby gaat wel eens mee vogelen

Conclusie

Soms zitten de leukste soorten op verrassende plekken. Zo ook deze keer. De Grote Barmsijsen lieten zich vrij goed zien. Het loont dan ook altijd de moeite om in de winter grote groepen met kleine vogels uitvoerig in kaart te brengen.

Zoals vaker, meer foto’s in de galerij.

Trefwoorden;
,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.