Wintergasten

In de herfst en in het voorjaar gaan heel veel vogels op trek. Sommige Nederlandse vogels vliegen in het najaar helemaal naar Zuid-Afrika. Andere soorten gaan minder ver en blijven bijvoorbeeld in Spanje of Noord-Afrika plakken. Vogels uit het hoge noorden (Groenland, IJsland, Canada, Scandinavië en Siberië) trekken ook naar warmere oorden met meer voedsel. Een deel daarvan beland in Nederland en overwintert hier. Ganzen zijn daar een goed voorbeeld van. En dan met name soorten als Brandgans, Rotgans, Kolgans en Rietgans. Maar ook meer zeldzame soorten als Roodhalsgans en Ross’ gans. Deze laatste twee zaten in januari en februari in de buurt, dus tijd voor een bezoekje.

Roodhalsgans

Bijna elk jaar wordt er in de winter wel ergens in Nederland één of meerdere exemplaren van de Roodhalsgans gemeld. Een prachtige gekleurde telg uit de (over het algemene saai gekleurde) ganzen familie. De soort werd half januari gemeld in Willeskop bij Montfoort/Oudewater. Helaas was ik geveld door een griep met longontsteking. Lange tijd dacht ik dan ook dat ik dit buitenkansje zou missen.
Echter de vogel bleef onverwachts lang zitten. Toen ik beter was kon ik dan ook (samen met een goede vriendin) een poging wagen om de soort te zien.

Roodhalsgans- Branta ruficollis

Red-breasted Goose
Soort broed op de Siberische toendra. Overwinter met name op de Balkan.
Relatief kleine ganzen soort (53-55 cm). Valt op door de door de rode keel en kop. Lijf zwart met een witte streep welke het lijf in tweeën lijkt te snijden.
Zeldzame wintergast die nagenoeg elk jaar wel ergens in Nederland op duikt.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Dit bleek moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk vonden we de vogel op grote afstand op aanwijzingen van een andere vogelaar in een grote groep Kolganzen. Schemerig dat het inmiddels al begon te worden was het dan ook mogelijk om alleen een paar bewijs foto’s te schieten.

Ross’ gans

Een soort die nog zeldzamer is in Nederland is de Ross’ gans. Dit jaar dwaalt er al een tijdje een vogel door Nederland (eerst in de buurt van Reeuwijk, daarna bij het Veluwemeer om vervolgens bij Houten langs de Lek op te duiken).
En laat dat nu vlak in de buurt zijn. Wederom een poging wagen om een ganzen soort aan mijn lijst toe te voegen. Bij een eerste poging op 31 januari 2018 konden we de vogel niet vinden.

Ross’ Gans- Anser rossii

Ross’s Goose
Soort broed op de Noord-Canadese toendra.
Kleine ganzen soort 53-66 cm. Opvallend wit, met zwarte vleugelpunten. Kleiner dan Sneeuwgans, met rondere kop
Sinds 1985 7 geaccepteerde gevallen.
waarneming.nl, DutchAvifauna, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Echter op 04 februari 2018 was het wel raak. Echter, zoals vaker met ganzen, zat de vogel behoorlijk ver weg. Ook nu weer een paar bewijsplaten als gevolg.

Bonus

Echter, als je goede informatie verzameld, en een beetje geluk hebt, dan kan zo’n dag nog een paar leuke extra bonussen opleveren.

Zo had ik gelezen over een roestboom in de regio Houten met meerdere Ransuilen. Deze hebben we dan ook op de heenweg al bezocht. Met hele leuke resultaten tot gevolg;

En dan de oplettende ogen van die goede vriendin. We zijn al een aantal keer op pad geweest en ze weet dan ook dat als er een goede foto kans zich voordoet dat ik dan ook echt niet te beroerd ben om de auto langs de weg te zetten. Als ze dan ook op een niet zo drukke weg plots roept “IJsvogel” is een noodstop ook snel gemaakt. En het resultaat….. dat mag er zijn;

Conclusie

Wederom 2 nieuwe soorten toe kunnen voegen aan mijn vogel lijst. En nog enkele hele toffe foto’s verder kan ik wel spreken van enkele zeer geslaagde tripjes.

Foto’s

Meer foto’s in de albums (Roodhalsgans en Ross’ gans)

Er zijn 5 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.