Wolven update 2017

Je hebt het vast al in het nieuws gehoord. Er is wederom een Wolf in Nederland waargenomen. Al weer de 3e bewezen Wolf waarneming in Nederland in 2017. Maar hoe zit het nu met de Wolven stand op dit moment. Een overzicht van de actuele situatie.

Verandering ten opzichte van 2016

In 2016 schreef ik al dat de Wolven stand in nagenoeg heel Europa aan het groeien is. En die groei gaat dit jaar onverminderd door.

Duitsland

In Duitsland is het aantal Wolven al weer flink gegroeid. Kijk je alleen al naar Niedersachsen (Bundesland dat grenst aan Noordoost Nederland) dan zie je wel dat het aantal roedels daar ongeveer gelijk is gebleven, maar de aanwas vanuit het oosten neemt wel toe. Inmiddels zijn er in Nordrhein-Wesfalen ook 9 roedels en 2 paren. De kansen dat er dus zwervende Wolven Nederland aan gaan doen neemt dus ook toe.

Zoals in het kaartje wel te zien is, blijkt ook dat in midden Duitsland het aantal Wolven gestaag toe neemt. Daarbij is er inmiddels ook een roedel bekent waarbij een mix is ontstaan tussen Wolven uit het noorden (Pools/Duitse populatie) en het zuiden (Alpen populatie).

Frankrijk

Het aantal Wolven in Frankrijk neemt ook nog steeds toe. Echter in Frankrijk worden mondjes maat ook nog Wolven afgeschoten om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Echter, de toename heeft er wel voor gezorgd dat er zowel in België als Luxemburg ook dit jaar een Wolf is waargenomen.
Daarbij moet ook vermeld worden dat de populatie verbonden is van de Pyreneeën (Spaanse populatie) tot de Alpen. Wat dus inhoud dat vanuit het zuiden tot het noordoosten er dus in principe één populatie aan het ontstaan is.

Alpen landen

Ook in de andere Alpen landen nemen de aantallen toe. In Oostenrijk is dit jaar voor het eerst sinds lange tijd een roedel vastgesteld.

Nederland

En dan de situatie in Nederland.
-Het eerste geval dit jaar was in maart; Een Wolf die dood werd gevonden langs de A28. Dit beest (aan mannetje) werd gevonden tussen Meppel en Hoogeveen.
-Later in de zomer (augustus) werden er 2 schapen met bijtwonden gevonden op de Dollarddijk in het uiterste Noordoosten van Groningen. Na DNA onderzoek bleek het hier ook om bijtwonden van een Wolf te gaan.
-En dan de Wolf van vorige week op de Veluwe. Nummer 3 dus van dit jaar. Gelukkig in een gebied waar het dier best nog een tijdje rond kan dolen.

Conclusie

De kansen voor het vestigen van Wolven in Nederland nemen steeds meer toe. Nederland lijkt erg druk te zijn, maar toch kan het wel. Zeker als je Nederland vergelijkt met de situatie in Niedersachsen.

Ongetwijfeld zijn er lezers die denken dat een Wolf in het drukke Nederland geen goed idee is. Besef echter wel dat er de afgelopen 50 jaar maar een paar incidenten beschreven van daadwerkelijke aanvaringen tussen Wolf en Mens. De meeste komen toch door verwilderde honden.

Neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk over voorzorgsmaatregelen wordt nagedacht. En die zijn er voor een groot deel ook al wel. Zeker als het gaat om schade aan vee (bijv schapen) is daar het Faunafonds.
Ook moet gezegd worden dat de kans dat je daadwerkelijk een Wolf gaat zien enorm klein is. Wolven zijn van nature erg schuw en zullen zich dan ook al snel verborgen houden als er mensen in hun omgeving opduiken.

Links

Voor de actuele situatie in Duitsland zijn dit goede sites DBB Wolf en Nabu en specifiek voor NRW.
In Nederland kun je terecht bij Wolven In Nederland
Verder is er op het Forum van waarneming.nl ook veel informatie over de situatie in Europa te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.