Grote Kruisbekken Leersumseveld

In het najaar komen er veel vogel soorten naar Nederland die je anders niet (of nauwelijks) ziet. Van sommige soorten zijn dit er meestal maar een paar, maar in sommige unieke omstandigheden zijn het er veel. Dan is er sprake van een influx of invasie. Dit jaar is dat het geval voor de Grote Kruisbek. Op vele plekken in Nederland worden ze momenteel gemeld.

Leersumse Veld – vrijdag 13 oktober


Één van de plekken waar ze bij mij in de buurt zitten is het Leersumse Veld. Aangezien ik toch vrij was in verband met een verbouwing besloot ik met een vriendin een poging te wagen. Ik besloot ook de hond (Abby, reden waarom ik laatste tijd wat minder blog) mee te namen, ze is vrij rustig en handig om haar dit ook te leren. Dan is vogelen en met de hond wandelen goed te combineren.

Dus… op naar het Leersumse veld.
Het was niet zo ontzettend druk, wat vaak wel prettig is. Het weer was dan ook niet super zonnig, maar wel droog.
Onderweg naar de plek waar de Grote Kruisbekken zouden moeten zitten zien we veel paddenstoelen. Ook een paar vrouwen liggen languit op het zandpad. Beetje vreemd gezicht, dus daar moet iets aan de hand zijn. Het blijkt een Zandhagedis te zijn. Ik heb hier geen foto van. Maar de grote viel me op. Ik had ze groter verwacht, maar dit exemplaar was niet veel groter dan een salamander zoals ik die veel op de moestuin tegen kom.
Enfin, we vervolgen onze route richting de eindbestemming. Hier staan al een paar fotografen te kijken. Dus de plek was makkelijk te vinden. We moesten even geduld hebben, maar al vrij snel liet het eerste exemplaar van de Grote Kruisbek zich zien.

Dit exemplaar was vrij makkelijk te herkennen aan één van de kopveren die een beetje tegendraads als een soort van kuif op de kop stond.

Na een aantal minuten vloog deze vogel weg om vrij snel terug te komen met zijn soortgenoten. Toen werd het een soort van prijs schieten. Er gebeurt zoveel tegelijk. Aantal exemplaren die aan het eten waren. Dan waren er ook nog een paar vogels die gingen drinken en badderen in het plasje onder de bomen.

Even snel als het groepje (Grote) Kruisbekken zich liet zien waren ze ook weer verdwenen. We besloten nog even te wachten, maar de vogels kwamen niet snel meer terug. Wel kwam er nog een mooie Sperwer over vliegen en ook een Raaf.

Door gebrek aan zon besloten we het voor die dag voor gezien te houden.

Leersumse Veld – zondag 15 oktober

Doordat het vandaag ontzettend zonnig was besloten we nog een keer terug te gaan. Echter, vandaag was het wel enorm druk. De parkeerplaats was helemaal vol, en we moesten langs de provinciale weg parkeren. Dit beloofde niet veel goed. De plek waar de vogels zich het beste lieten zien ligt namelijk vlak langs het wandelpad. Verrassend is het toch hoe in zo’n groot gebied de mensenmassa zich verspreid. Het was bij de Kruisbekken niet heel veel drukker dan vrijdag.
Echter, de vogels waren al een tijd niet gezien. We besloten toch even te wachten, maar dit leverde niet veel resultaat op. Daarom besloten we maar een stukje het gebied door te wandelen. Helaas hebben we de Klapekster niet gezien. Echter wel een Grote Bonte Specht die zich fraai liet bewonderen.

Terug op de plek van de Kruisbekken besloten we hier maar gewoon te gaan zitten wachten.

Grote Kruisbek- Loxia pytyopsittacus

Parrot Crossbill
Bewoner van Noord-Oost Europa en Westelijk Siberië
Lijkt op gewone kruisbek, iets groter. Met name de dikkere snavel (Papegaaien bek) is een determinatie kenmerk alsmede de roep. Mannetje rood/oranje van kleur. Vrouwtje grijs/geel. Juviniele vogels overwegend grijs/bruin.
Zeldzame wintergast. In sommige winters is er sprake van een invasie waarbij aantallen op kunnen lopen tot rond de duizend exemplaren. Dit lijd sporadische broedgevallen in Nederland
Waarneming.nl, SOVON, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Na enige tijd kwamen de vogels toch terug om zich goed te laten zien;

Conclusie

Zowel de Grote Kruisbek als de (normale) Kruisbek waren soorten die ik nog niet eerder zag. Wederom dus weer 2 soorten er bij op de lijst. Ook het Leersumse veld is een plek waar ik nog wel weer eens naar toe gaat (al was het maar voor de Klapekster).

Links

Meer foto’s in het album

Trefwoorden;
,

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.