Voorjaarsperikelen

Het is nu volop voorjaar geworden. Overal verschijnen jonge vogels of merk je dat vogel zitten te broeden. In de Zouweboezem zijn de Zwarte Sterns gearriveerd. Bij mijn buurman in de boomgaard ook van meerdere soorten inmiddels jonge vogels.

Zouweboezem

Een vriendin van mij is ook steeds meer bezig met vogelen. Omdat er ook in de Zouweboezem Steltkluten worden gemeld gaan we hier afgelopen donderdag naar toe. Wederom worden we hier begroet door een luide Cetti’s zanger. Elke keer net te snel uit beeld om foto’s te maken. Ik weet zeker dat dit eens gaat lukken.
Ook zien we enkele Winterkoninkjes, een paartje Zwartkop, Fitis en Rietzanger.
Een eindje verder zien we ook nog een Grasmus.

Bij de Zwarte Sterns zien we dat deze nog niet broeden. Maar wel volop met de paarvorming bezig zijn. Één setje ging dan ook spontaan paren. De rest was vooral bezig met elkaar het hof maken. Volop aan het vliegen. Maar nog best lastig om goede vliegbeelden te maken. Wat zijn ze snel.

Ook zien we hier een aantal Tafeleenden

Een eind verder bij het vlonderpad zagen we Rietzangers en Rietgors.

Ook zagen we nog een Blauwborst zijn territorium luid zingend claimen.

Tevens zagen we een vogel die achteraf lastig te determineren is (het geluid is belangrijk, maar daar is het nu te laat voor). Het gaat om een Bosrietzanger (al zijn er ook meningen dat het gaat om een Kleine Karekiet)

Bij het scherm hield een kleine donkerbruine met grijze vogels ons even bezig (vermoedelijk een Cetti’s Zanger). Echter een andere vogelaar gunde ons de kans niet om hem goed op de foto te krijgen. Zelfs na vriendelijk vragen even te wachten liep ie toch gewoon door (waar is het fatsoen gebleven).
Wel kregen we hier nog een mooie kans om ons even met de kikkers bezig te houden.

De Steltkluten waar we voor kwamen lieten zich helaas niet zien.

Terug richting de auto zagen we nog een net uitgevlogen nestje met Winterkoninkjes.

Boomgaard

Van mijn buurman kreeg ik de tip dat op een pas ingepoot stuk in zijn boomgaard Kieviten en Scholeksters broeden. Mooi weer als het was tijd om eens een poging te wagen. Toen hij me met de auto afzette lieten de Scholeksters ouders zich met jongen nog goed zien. Echter wat een tegenvaller om die nog op de foto te krijgen….. Ze hebben zo’n ontzettend goede schutkleur. Uiteindelijk toch wel gelukt 🙂

Goed voorbeeld van de geweldige schutkleur van de jonge Scholekster. De bovenkant is net zand. Dus op moment dat ze plat gaan liggen vallen ze gelijk bijna niet meer op. Ik had de mazzel dat deze ging lopen en daardoor zichtbaar werd.

In vlucht zijn Scholeksters ook geweldig.

Naast de Scholeksters waren en ook veel Kieviten aanwezig.

Ook de vaste Torenvalken families hingen wederom rond. Hier pa met een prooi (waarschijnlijk een muis)

Een ook nog een ander exemplaar vooraan in de boomgaard.

Kers op de taart was vandaag de Zwarte Roodstaart. Een nestje was net uitgevlogen vooraan bij het pomphok.

Conclusie

Het voorjaar is volop aanwezig. Waar de ene soort al een nest groot heeft gebracht, is het andere soort nog bezig met voortplanten of begint net te broeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.