IVN wandeling; Zouweboezem

Al een aantal keer eerder was ik met de IVN mee geweest naar een wandeling. Vaak levert dit naast een leuke wandeling ook een leuk aantal soorten op. Omdat de wandeling dit keer naar de Zouweboezem (mij niet onbekend) besloot ik mee te gaan.

Begin

De voortekenen liegen er niet om. Na een regenachtige dag klaarde het op, ging de wind liggen en liet de zon zich steeds meer zien. Nadat ik een kennis opgehaald heb gaan we snel richting de Zouweboezem. Langs de Lek zien we al vele steltlopers en ook strandlopers. Ook meerdere Buizerds en ook Bergeenden.
Op moment dat we de auto parkeren worden we al luidkeels begroet door een Cetti’s zanger. Ook enkele jagende Bruine Kiekendieven.

Als de rest van de groep ook arriveert begint de wandeling. Wederom horen we één van de Cetti’s zangers.
Daarnaast horen we een Rietgors en Rietzanger.

Rietlanden

Als we een klein stukje gelopen hebben komen we bij de welbekende rietlanden. Ook hier laat zich wederom een Rietzanger zich horen en zien.

Iets verderop ontdekt iemand een Groenling in de boom. Ook deze is goed te fotograferen. En omdat de vogel goed blijft zitten kunnen velen hem ook door één van de meegebrachte telescopen bekijken.

Iets verderop zie ik één van de eerste Blauwborsten en kan die ook op de foto zetten. Al zijn die matig van kwaliteit.

Langzaam begint de groep wat meer uit elkaar te vallen. Wij behoren al snel tot de achterhoede. Dit zorgt er wel voor dat we enkele vogels zien die de rest mist. Zo horen we in eerste instantie wederom een Cetti’s zanger. Deze krijg ik ook in beeld. Echter net op moment dat ik foto’s maakt is de vogel weer weg. Erg jammer!!!

De Zwarte Sterns zijn er nog niet, dat is wel jammer, dus daar gaan we nog een keer voor terug.

Iets verderop horen we nu een Snor. Zo ver in het riet, die is nu niet te fotograferen.

Vlonder pad

Dan zijn we bij het vlonder pad aan beland. De rest van de groep is al een stuk verder. We kunnen ze dan ook in eerste instantie niet wijzen op de prachtige Blauwborst

Wat een schitterende vogel is dat toch. En ook de warme zon zorgt voor een extra tintje.

En dan is dat geluid weer. Ja hoe omschrijf je dat? Een oude naaimachine? Een elektro motor? In elk geval onmiskenbaar; de Snor.
En nog in beeld ook. Snel als een gek foto’s maken. Helaas erg ver weg, maar niet minder groot is de kick om deze mystieke vogel op de foto te kunnen zetten.

Einde

Na het vlonder pad lopen we nog naar het kijkscherm dat uitkijkt over de polder. Hier zien we nog een paar Bruine Kiekendieven, Purperreigers, een Lepelaar en nog wat andere soorten. Het wordt echter nu snel donker, en foto’s maken is dan ook geen succes meer.

Conclusie

Wederom een zeer geslaagde wandeling. De vogels van het rietland lieten zich van hun goede kant zien. Snel nog een keer terug op een doordeweekse dag met mooi weer. Hopelijk zijn de vlonders voor de sterns dan geplaatst en zijn ze ook aanwezig.

Er zijn 2 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.