Voorjaar in de Biesbosch

Als het eind maart mooi weer is, dan kun je in de natuur een explosie van vogels en planten tegemoet zien. Een heel mooi moment de natuur eens in te gaan.

Zwartkoprietzanger

Een mooi moment om de Biesbosch op te zoeken was de aanwezigheid van een Zwartkoprietzanger. Dit was pas de 2e melding in Nederland. Helaas liet de vogel zich amper zien in de dagen voorafgaand aan het bezoek. Wel was de zang goed te horen.
Deze woensdag was er vrij veel wind. Daardoor zou het extra lastig zijn om de vogel te zien. Immers, rietvogels zitten met veel wind graag diep verscholen in het riet. Zo ook niet anders voor de Zwartkoprietzanger.
Op het moment dat ik aankwam rond de middag waren er nog steeds mensen aan het zoeken. Hij was mogelijk begin van de ochtend even kort gehoord, maar verre van overtuigend. Met een man of 15-20 werd er gezocht en vooral geluisterd. Maar helaas mocht het niet baten. De vogel liet zich niet horen.

Voor mij betekend het dus dat ik de vogel gedipt heb. Deze term betekend in de vogelaars wereld zoveel als het missen van een soort die door vele andere daar rond die tijd wel is gezien. Helaas dus geen nieuwe soort voor de lijst.

Andere soorten

Zoals ik al schreef, het voorjaar zat in de lucht. Dit liet zich ook wel horen d.m.v. alle roepende vogels. Zo hoorden we meerdere Cetti’s zangers. Voor de Biesbosch een hele talrijke vogel. Elders in Nederland nog niet, al rukt de soort wel enorm op. Één van de vogels liet zich ook nog heel kort even zien. Maar zo snel dat er geen foto gemaakt kon worden.
Ook zwommen er meerdere paartjes futen die druk waren met de balts. Helaas was ook hier het mooiste moment net buiten beeld.

Onderweg zag ik ook vele Witte Kwikstaarten en zelfs een mogelijke Rouwkikstaart (de donkere variant van de “gewone” Kwikstaart).

Die dag zat er ook een Amerikaanse Wintertaling. Ik heb vermoedelijk wel foto’s van de groep waar deze vogel in zit. Echter ik herken de vogel hierin niet. Dus deze ga ik voorlopig nog niet tellen voor mijn lijst. Volgende winter vast een nieuwe kans.

Voor ik terug ga scoor ik vlakbij het nest van de Visarend nog een paartje van het Witgatje.

Futen balts

Terug nog even een rondje door de Noordwaard. Dit blijft een geweldig leuk gebied. Tijdens het rijden valt mijn oog op een paar Futen die het aan de stok hebben. Ik besluit om gelijk te stoppen. Dit kon wel eens overgaan in een balts van 1 van de 2. En prompt gebeurt dit dan ook.
Eerst spiegelen.

Daarna verder uit elkaar. Allebei duiken ze onder en komen vervolgens met waterplanten naar boven.
In noodvaart zwemmen ze naar elkaar toe, om vervolgens samen te dansen op het water. Wat een fantastisch moment, de adrenaline giert dan ook door mijn lijf bij het zien van dit spektakel.

Daarna zie ik nog een fraaie Tureluur en een hele mooie Aalscholver

Conclusie

Het is altijd leuk om buiten te zijn, maar in het voorjaar is er toch vaak wel het meeste spektakel. Baltsende vogels, bloeide weilanden, de eerste zonnestralen. Dan is de lente al snel favoriet. Tel daarbij de kans op bijzondere soorten op, en het plaatje is compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.