Pestvogels

Nadat ik eerder al Pestvogels in Groningen had gezien, was ik op zoek gegaan naar de Pestvogels in de Bilt. Deze helaas op de laatste dag dat ze daar zaten gemist. Een aantal dagen later dook waarschijnlijk dezelfde groep op in de Utrechtse wijk Rijnsweerd. Gisteren was het eindelijk mooi weer en had ik tijd om te gaan kijken. Een collega zag het ook wel zitten om met zijn zoon mee te gaan. En zo geschiede.

2e poging

Na dus eerder in de Bilt een 1e poging te hebben gewaagd, was het nu tijd om weer te gaan zoeken. En dat zoeken, daar leek het eerst ook bij te blijven. Tot we een mede vogelaar troffen die ons op de aanwezigheid van de Pestvogels wees. Ze zaten heel kort in de middenberm van de weg en de busbaan. En vandaar vlogen ze al snel het bos aan de andere kant van de weg in. Helaas allemaal erg ver weg en geen mogelijkheid om foto’s te maken.
Zo frustrerend kan vogelen af en toe zijn.

Echter, er was nog een plan B om andere soorten te spotten.

Bosuilen en overige vogels

Eerder in de week had ik een waarneming van een Bosuil met jongen langs zien komen bij fort De Klop in de buurt van de Vechtsebanen in Utrecht.
Dit moest een gegarandeerd succes worden. Geen blad aan de bomen nog. Jongen die nog niet kunnen vliegen. Succes verzekerd.

En dat bleek ook zo te zijn. Al snel hadden we de vogels gevonden. 2 jonge Bosuilen in de ene boom en een volwassen exemplaar in de boom er naast.

Bosuil- Strix aluco

Tawny Owl
De Bosuil is één van de uilensoorten die al heel vroeg in het voorjaar jongen kunnen hebben. Soms zelfs al in februari. Niet geheel uitzonderlijk om ze dus eind maart als takkeling te kunnen zien. Een takkeling is een jong dat wel uit het nest is, maar nog niet kan vliegen.

In het park zagen we nog wel meer leuke soorten. Een Boomklever, Grote Bonte Specht, Blauwe Reiger, Waterhoen, Meerkoet en broedende Wilde Eend stond op het menu.

Daarna bleef er nog wat tijd over voor een 3e poging bij de Pestvogels

3e poging

Op moment dat we aankwamen liepen we gelijk een feestje binnen. De Pestvogels waren aan het foerageren EN zaten in de bomen boven de het parkje waar we stonden te kijken. Wat een bonus. In totaal 15 vogels waren heel druk bezig. Te waren volop aan het tinkelen naar elkaar. Gelijk was duidelijk wat ze in de boeken omschrijven als het tingelende belletje van de Pestvogel.

Schreef ik in mijn vorige blog al dat ik verslaafd was, dat is nu wel definitief bevestigd.

Pestvogel- Bombycilla garrulus

Bohemian Waxwing
De Nederlandse naam is ontstaan in de middeleeuwen. Omdat de vogel vaak in periodes van een pestuitbraak aanwezig was, kreeg de soort daar al snel de schuld van. Vandaar de naam Pestvogel. Inmiddels weten we natuurlijk wel beter….
De Engelse naam Waxwing betekend zoveel als Was Vleugel. Dit is te verklaren doordat de uiteinden van de vleugels in was lijken gedoopt.

Conclusie

Zoals ik al schreef, de Pestvogel is een verslavende vogel. Dat is maar weer bevestigd. Krijg je de kans om ze in de buurt te gaan zien. Dan moet je dat beslist gaan doen. Hou genoeg afstand.

Er zijn 3 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Wat hadden jullie geluk, de pestvogel een mooie vogel en de foto,s van de uil zijn ook heel duidelijk heel mooi.
    gr henk en rieki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.