Week rond het Lauwersmeer

Eind januari was ik aan het einde van de vorstperiode op vakantie in de buurt van het Lauwersmeer. Ondanks dat ik niet heel veel tijd had om te vogelen, deze week toch wel een aantal nieuwe soorten kunnen zien.

Ganzen, ganzen en nog meer ganzen

Ondanks dat ik in de weide gebieden rond mijn woonplaats toch wel gewend ben aan flinke hoeveelheden ganzen steekt dit toch wel schril af tegen de enorme hoeveelheden ganzen rond het Lauwersmeer. Dit alleen al is zeer indrukwekkend om te zien.
Het gaat hier om bijvoorbeeld Rotganzen, Rietganzen, Zwanen, Kolganzen, Grauweganzen etc etc.
Waar je ook rijd of loopt, je ziet en hoort ze volop.
Een buitenkansje waren de Rotganzen op de Waddendijk vlak bij de sluizen van Lauwersoog. In één van de vele groepjes was een Witbuikrotgans aanwezig. Niet heel makkelijk te vinden door grote variatie in kleed van de Rotganzen.
Maar na en klein half uurtje scannen kon ik dit exemplaar toch goed op de foto zetten;

Naast de Rotganzen dus ook nog andere ganzen gezien. Nieuw voor mij waren de Toendrarietgans en de Wilde Zwaan.

Verschil met de Taigarietgans is met name de kleinere bouw, de kortere snavel en de kleinere kop.

De Wilde Zwaan heeft relatief veel geel in de snavel welke ook langer is dan bij de Kleine Zwaan.

Wenssoort

Als vogelaar heb je soorten die je heel erg graat zou willen zien. Voor mij is dat bijvoorbeeld de Roerdomp en de Pestvogel. Maar voor die WAS een wenssoort. Ik heb hem inmiddels kunnen zien. En ben verslaafd! Wat een ontzettend mooie vogel. En het gedrag is ook nog eens zeer actief en aandoenlijk.

Pestvogel- Bombycilla garrulus

Bohemian Waxwing
Broed in noordelijke taiga gebieden gekenmerkt door baard- en korstmossen.
Ongeveer zo groot als een Spreeuw. Kenmerkende kuif en felle kleuren op de vleugels. Roep als een kenmerkende bel.
Typische wintergast in Nederland. Sommige jaren met grote aantallen aanwezig (invasie jaar). Broed op noordelijke taiga’s.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Bonus, Oehoe!

Op de laatste dag was het echt bingo, naast de eerder genoemde Toendrarietgans, Wilde Zwaan en Pestvogel kon ik ook nog de Oehoe, die al een tijd gemeld wordt, vinden.

Indien ik meer tijd aan het vogelen had besteed had ik nog veel meer soorten kunnen zien. Op het wad zaten rond die tijd nog vele andere soorten, bijvoorbeeld Bonte Strandloper, Pijlstaart, Frater, Ruigpootbuizerd etc…

Conclusie

Eigenlijk kan ik maar één conclusie trekken. Krijg je de kans om de Lauwersmeerregio te bezoeken, doen! Zeker in de winter verblijven hier ontzettend veel trekvogels. Op en langs het wad, maar ook in het Lauwersmeer. In de zomer moeten de rietlanden ook het bezoeken waard zijn, maar dat kan ik nu niet beoordelen.

Meer foto’s in het album.

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


  1. mooi verhaal en mooie foto,s wij zijn daar in oktober geweest ook te laat in de tijd je moet er eigenlijk in mei of in juni zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.