Excursie; Zuidpier IJmuiden

Op Facebook kwam een aankondiging voor en uitbuikexcursie naar de Zuidpier van IJmuiden langs. Ik kende deze plek al van enkele vorige bezoeken (in oktober 2015 en februari 2016) en aangezien ik toch vakantie had een uitgelezen kans om met ervaren mensen op stap te gaan naar die plek.

Het begin

Op de weg van Utrecht naar IJmuiden niets anders dan mist. Zicht van amper 100 meter tot maximaal 500 meter. De moed zakt een beetje in de schoenen als het bij Schiphol dichter lijkt te worden. Maar dan, vlak bij de afslag IJmuiden een stukje blauw boven me. Zou het dan toch goed komen.
Amper de afslag af, kleine 500 meter langs het Noordzeekanaal rijd ik in de zon. Mijn gevoel zegt dat het weer zo’n dag gaat worden. Zo’n dag dat alles mee zit. Achteraf klopt dat niet helemaal, maar toch was het allemaal niet kommer en kwel.

We lopen vanaf de parkeerplaats langs de haven richting het begin van de pier. Hier laat de gids (Lars Buckx) ons gelijk de Kuifaalscholver (nieuw voor mijn lijst) zien. Het verbaasd me niet dat we die de vorige bezoeken gemist hebben. Ondanks dat uiteindelijk het verschil wel redelijk duidelijk is met gewone Aalscholver.

De Kuifaalscholver is iets kleiner dan een normale Aalscholver. In deze periode van het jaar ook een stuk minder wit in het kleed. Maar bovenal bestaat de snavel uit een veel groter stuk geel. Aan de overkant van de haven op een strandje ontdek ik nog een Gewone Zeehond.

Hier zien we ook de Grote Mantelmeeuw. Waarschijnlijk heb ik die wel eens eerder gezien, maar nu bewust, dus ook een nieuwe soort op de lijst.

Een eindje verder het strand op een groepje Zilvermeeuwen. Zowel juveniel als volwassenen. Dit leverde een aantal mooie foto’s op.

Verder op de pier één van de vele Oeverpiepers goed op de foto kunnen zetten.

Ook enkele Scholeksters.

Nog weer verder komen we Steenlopers tegen. Met daartussen ook nog enkele Paarse Strandlopers (nieuw voor de lijst).

Iets verder van de pier zitten veel Meeuwen op het water. Voornamelijk Kokmeeuw en Stormeeuw. En daartussen duikt een Gewone Zeehond op. Ik meen ook nog even een rugvin van een Bruinvis te zien, maar verre van zeker. Dus deze tellen we niet.

Aan het einde van de pier is het snel gedaan met de zon. Het trekt binnen een kwartier potdicht tot we nog maar zo’n 200 meter zicht hebben. In het snel afnemende zicht wijst Lars ons nog snel op een Roodkeelduiker (welke sommigen al niet eens meer konden zien). Ook duiken er af en toe uit de mist nog wat Meeuwen op. Wederom voornamelijk Kokmeeuwen en Stormmeeuwen, maar ook af en toe een Drieteenmeeuw.

We besluiten terug te lopen naar het strand. Onderweg zien we wederom de nodige Steenlopers en Paarse Strandlopers.

Strand en Kennemermeer

Na opgewarmd te hebben in een strandtentje onder het genot van een heerlijke warme chocolademelk (MET slagroom) is het tijd om weer verder te gaan.
Door de dichte mist is het op het strand lastig vogels te vinden. We zien nog een enkele Drieteenstrandloper. En verderop nog een groep Meeuwen (wederom mengeling van Kokmeeuwen en Stormmeeuwen met een paar jonge Zilvermeeuwen). Door de dichte mist is het nagenoeg onmogelijk om hier nog goede foto’s van te maken.
Dan steken we het duin over om naar het Kennemermeer te gaan. Daar zien we een IJseend (vrouw) een groep Tafeleenden en Kuifeenden. Nog verder ook nog een Brilduiker (vrouw).

We besluiten toch nog een keer de kansen op de pier te wagen.

2e keer op de pier

We hoopten dat de mist wat meer open zou trekken, maar dat was dus absoluut niet het geval. Op de pier zien we nog weer een aantal Steenlopers, Paarse Strandlopers, Oeverpiepers, Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen en een paar Drieteenmeeuwen. Uiteindelijk lopen we weer terug richting de haven om de dag af te sluiten.

En daar. BAM! Één van de mede waarnemers wijst me op een vogel waarvan we allebei gelijk weten dat het GEEN Aalscholver of Fuut is. Het is een duiker, maar welke…. Helaas zwemt ie onderwater van ons af. De rest van de groep is inmiddels ook gealarmeerd. Als de vogel dan weer boven water komt duurt het ook niet lang voor de determinatie rond is. Een Parelduiker. Een prachtige afsluiting van de dag.

Parelduiker – Gavia arctica

Arctic Loon
Broed op zoetwatermeren in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Overwintert langs de kusten van de Noordzee maar hoofdzakelijk Zwarte Zee en Kaspische Zee
Iets kleiner dan IJsduiker. Te herkennen aan de opvallend witte vlek aan de flank. Stijl voorhoofd, horizontale snavel. De naam is afgeleid van de witte vlekjes in het zomerkleed welke als parels over de veren lijken te liggen.
Wintergast van november tot mei. In Nederland meestal solitair.
Waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Helaas door de mist en de condens op mijn cameralens geen hele goede foto’s.

Conclusie

Het was ondanks het weer een zeer geslaagde dag. Met wat beter weer hadden we waarschijnlijk meer soorten kunnen zien, maar dat is iets wat je niet in de hand hebt. De gids heeft goede kennis van zaken en ik kan zo’n excursie dan ook van harte aanbevelen.

Zoals altijd, meer foto’s in het album

Er zijn 3 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Mooi verhaal en foto’s Jeroen. Leuk al die watervogels, doet mij aan ons favoriete Texel denken!
    En toch nog veel gezien, en geluk gehad ondanks de mist. (hier in de achterhoek was het volop zon 🙂 kan het niet laten om je even te pesten)

    Groetjes, Erna

  2. Hoi Jeroen
    Een heel mooi verhaal en mooie foto,s jammer van de mist maar wel een mooie dag gehad heb je verteld en daar gaat het om
    Gr Rieki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.