Otter nieuws

Over het algemeen hoor je vaak veel slecht nieuws over Otters. Zeker omdat er nogal wat dood worden gereden. Maar soms is er ook gewoon goed nieuws. Deze keer wederom uit de Nieuwkoopse Plassen.

Jonge otters

Als er jonge Otters geboren wordt betekend dat uiteraard 2 otters in het gebied zitten. Een mannetje en een vrouwtje. Beiden leven normaal gesproken solitair. Jonge Otters daarentegen blijven langere tijd bij hun moeder.
Toen er dan ook bij het uitlezen van de beelden van de camera vallen in de Nieuwkoopse plassen een groepje van 4 Otters op beeld bleek te staan was duidelijk dat dit om een moeder met 3 jongen moest gaan.
Teken dus dat er wederom een nestje is geboren. Iets wat de boswachters dan ook graag aan de grote klok hangen. Terecht, het is een beloning op het werk dat zij verrichten.

Gevaar

Het gevaar voor de Otter zijn de oversteek plekken. Ondanks dat Otters hele goede zwemmers zijn steken ze ook graag wegen over. Waarom ze er niet simpel onderdoor zwemmen is niet duidelijk. Wel is bekent dat het maken van een loop plank door een duiker vaak al genoeg is om de Otter toch onder de weg door te laten gaan.
Zeker als er dan op dat knooppunt ook nog met gaas voor wordt gezorgd dat de Otter wel naar de veilige onder door passage wordt geleid.

De overheid is door de rechter op de vingers getikt om te zorgen dat knelpunten waar veel Otters op de weg dood worden gereden aan te pakken. Helaas is op veel plekken hier nog steeds niets aan gedaan.
Voor de Nieuwkoopse plassen is er dan ook een crowdfunding opgestart om geld in te zamelen om dit soort knelpunten aan te pakken.

Historische waarnemingen

In de marge van dit goede nieuws is er ook nog een leuk project om te vermelden.
Op waarneming.nl is een waarnemer (Herman van der Meer) begonnen met het doorspitten van oude kranten artikelen. Dit heeft hij eerder al gedaan voor het Korhoen en de Kuifleeuwerik, maar nu ook voor de Otter.
Dit leverde best verrassende resultaten op, welke te zien zijn op deze pagina.

Omdat er nog best vele kale plekken zijn waar het vermoeden is dat er toch echt Otters hebben gezeten in het verleden. Daarom een oproep;
Bent U in het bezit van archieven met waarnemingen? Voer deze dan in op waarneming.nl.
Weet U niet hoe dit te doen, stuur me gerust een e-mail, of vraag het op het forum van waarneming.nl.

Er zijn 2 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.