Wolven update

Ook dit najaar is er weer veel nieuws te melden over wolven. Van heel dicht bij huis, maar ook verder weg in Europ

Situatie in de alpen.

In de alpen komen al langere tijd wolven voor. Echter het ging niet echt heel erg goed. Veel afschot, en slechte leefomstandigheden zorgden dat de situatie ronduit zorgelijk bleef.
Echter, de laatste jaren is daar een behoorlijke kentering in gekomen. Waren er in 2006 nog maar 20 roedels die hoofdzakelijk rond de grens tussen Frankrijk en Italië voorkwamen, inmiddels is de situatie gekenterd. Ten faveure van de wolf. Er zijn nu 50 bekende wolven roedels, die nu ook in zuid Zwitserland en zelfs tot in Slovenië voorkomen.
Wolven in de alpen

Frankrijk

In Frankrijk vind ook een langzame groei plaats. In de Vogezen is een roedel bekend die in 2013 de eerste jongen voortbrachten. Dit is vooralsnog in Frankrijk de roedel wel zich het dichtst bij Nederland bevind.

Overig Europa

In de landen ten oosten van Duitsland nemen de aantallen ook langzaam toe. Zo zitten er in Polen vlak tegen de Duitse grens zo’n 43 roedels. Ook in Tsjechië komen inmiddels wolven voor.
Heftig minpunt hierbij is wel dat Noorwegen een groot deel van de Wolven populatie af wil schieten.

Duitsland

In Duitsland gaat het onverminderd goed met de Wolven. De aantallen nemen nog steeds toe. In alle Bünderslanden (provincies) zijn in 2016 meldingen geweest van wolven. Wat nog steeds op valt is dat de Wolven met name in het noorden van Duitsland massaal aanwezig zijn. Meer naar het zuiden nog steeds niet heel veel meldingen. Het blijft dan ook wachten tot er een aansluiting tussen de zuidelijke (alpen) populatie en de noord Duitse populatie ontstaat.

Wolven in Duitsland

In totaal 46 roedels (ouders met jongen), 15 paren (zonder jongen) en 4 wolven welke een territorium bezet houden.

Nederland

Maar hoe staat het nu met de Wolven in Nederland. Negatief benadert kun je stellen dat er nog geen Wolven definitief in Nederland zijn. Echter, de werkelijkheid is toch genuanceerder. Immers, in Duitsland vind een uitbreiding richting westen plaats, richting Nederland dus.
En dit heeft geresulteerd in het 2e bevestigde geval in een paar jaar tijd. Dit jaar viel de eer te beurt aan Beuningen. Hier werd een Wolf gezien. DNA onderzoek op uitwerpselen bevestig inderdaad dat het hier daadwerkelijk om een Wolf bleek te gaan.

Conclusie

Het lijkt er sterk op dat het aantal Wolven nog steeds flink toe neemt. Wachten is dan ook op meer bezoekers in Nederland.
En voor de mensen die ongerust zijn, een literatuur studie laat zien dat in de afgelopen 50 jaar, wereldwijd maar 2 bevestigde gevallen zijn waarbij de Wolf een mens dode. Daarnaast is er inmiddels ook een plan op gesteld om eventuele schade door Wolven te vergoeden. Dit werkt via het Faunafonds.

links

Wolven in Polen.
Wolven in Duitsland.
Wolven in de Alpen.
Overzicht in Europa.

Er zijn 7 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Dat zal wel reuze meevallen. In Duitsland zit op de plekken met Wolven immers ook nog steeds veel wild. Daarbij, als ze echt veel wild zouden eten, dan zijn ze ook zo weer vertrokken omdat er niets over zou blijven.
   Ik denk dat het wel mee zal vallen.

   1. Na een jaar weer een wolf in Nederland gezien Za 3 september, Na een jaar is er in Nederland weer een wolf in het wild waargenomen. Bewoners van Beuningen, een Twents dorp bij de Duitse grens, zagen en fotografeerden het dier op een grasveld. “In combinatie met de verse uitwerpselen die zijn aangetroffen, is dit zeer waarschijnlijk een wolf”, zegt Roel Korbee van Staatsbosbeheer. http://nos.nl/artikel/2129783-na-een-jaar-weer-een-wolf-in-nederland-gezien.html
    DNA onderzoek van de ontlasting heeft al aangetoond dat het om een echte wolf ging .

    1. Beste Rob.
     Bedankt voor je reactie. Echter, die wolf staat al in mijn tekst vermeld, en Beuningen ligt ook niet in Drenthe maar in Zuidoost Overijssel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.