Hertenbronst op de Hoge Veluwe

Al enkele keren eerder was ik op de Hoge Veluwe om de bronst te bekijken. Tijd om een keer wat collega’s mee te nemen om ze ook te laten genieten. Aan het weer zou het in ieder geval niet liggen.

Spektakel al om

Op het moment dat we bij het park aankomen rijst het vermoeden al dat het wel eens heel erg druk kon zijn. Bij de Wildbaanweg (de locatie waar “het” moet gebeuren) blijkt dat ook zeker het geval te zijn. Als ik het voorzichtig inschat denk ik dat er minimaal 500 mensen staan te kijken. Maar het kunnen er met gemak meer zijn.
De boswachter is net klaar met voeren, en al snel komen de eerste Edelherten te voorschijn. Zoals gewoonlijk eerst de vrouwtjes, en daarna de mannen.

Als er nog een bok op het toneel verschijnt, dan komt het al snel tot een vechtpartij;

En we hebben een winnaar;


Dat hij na het gevecht een tijdje met een heide struik in zijn gewei rond liep deerde hem niet. Sterker nog, de bokken doen dit juist vaker om de vrouwtjes te kunnen imponeren.

Nog meer

Er verschijnen nog meer Edelherten ten tonele;

Eén van de bokken weet ook nog een paar vrouwtjes te stelen. Dit is helaas wat lastiger op de foto te zien, maar in het veld was dit prachtig te zien. Een paar vrouwtjes dwaalden wat af, en één van de aanwezige bokken was er als de kippen bij om ze in te lijven in zijn harem.

Na een tijdje begint het wat rustiger te worden. De Edelherten trekken zich terug richting bos, en de meeste mensen gaan richting huis. We maken nog een rondje door het park (prachtige landschappen met de ondergaande zon) en besluiten dan ook om het voor gezien te houden.

Conclusie

Het was een geweldige middag. Het weer zat enorm mee, en het gezelschap was ook zeer aangenaam. Henk, Henny en Wilma bedankt!
Ik het een bezoekje aan dit spektakel van harte aanbevelen. Wel is het raadzaam om op een doordeweekse dag te gaan, dan is het toch wat rustiger.

En zoals altijd, meer foto’s in het album.

Trefwoorden;

Er zijn 3 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Hoi Jeroen mooi verslag en prachtige Foto,s wij hebben ze gisteren ook gezien horen brullen bij Geerligs in het weiland wat een lawaai maken ze dan

  2. Prachtig mooie foto’s bij een al even mooi verslag van jullie belevenissen ter gelegenheid van de Bronst, Jeroen! Heel bijzonder! Hartelijke groet.
    Ronald JA Wanders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.