Winterse verrassing op een zomerse dag; IJseend

Langs de rivieren zijn steeds meer projecten om meer ruimte aan de rivier te geven. Zo was ik eerder al in de vernieuwde uiterwaarden bij Everdingen, maar ook bijv. de Noordwaard bij de Biesbosch. Stuk voor stuk pareltjes nieuwe natuur. Zo ook de Bossewaard vlak naast de A2 bij afslag Nieuwegein-Zuid. Hier verbleef al een tijdje een stelletje IJseenden.

De IJseend

Op vrijdag al had ik de melding van de IJseenden gezien. Vlak bij mijn werk zou ook nog een Zwarte Ibis zitten, deze heb ik helaas op een uur na gemist.
De IJseend is echter een heel ander verhaal. Op vrijdag kon ik vanaf de lekdijk vele vogels spotten. Met de kijker was het wat lastig om toen al met zekerheid te kunnen zeggen of het om de IJseend ging. Daarom op zaterdagmiddag terug.

Mede dankzij een aantal aanwezig vogelaars was het mannetje snel gevonden, met een mooi resultaat;

Even later liet ook het vrouwtje zich goed zien;

Beide vogels waren op sommige momenten lastig te vinden. Veelvuldig waren voor langere tijd onder water. Daarbij viel gelijk op dat ze veel langer onder water bleven dan de aanwezige Kuifeenden en Futen.

IJseend- Clangula hyemalis

Long-tailed Duck
Deze soort leeft rond de Noordpool en overwinter hoofdzakelijk in de Oostzee.
Vrij kleine eend, waarbij bij het mannetje de lange staartpunt opvalt. Kleed is verder wit met zwart en bruin. De snavel is vrij kort en stomp. In winterkleed is de vogel veel lichter dan in zomerkleed. Mannetje is in beide kleden donkerder dan het vrouwtje. Mannetje heeft een roze band op de snavel.
De vogel broed in poeltjes op de arctische toendra. Overwinterd in Nederland voornamelijk langs de kust, waarbij de zeekant van de Brouwersdam een goede plek is om de soort te vinden. Af en toe zomergast.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

De lange staart was helaas niet altijd goed te zien, behalve bij het onder water duiken.

Het was een zomerse dag, met volop zon, echter een onweersbui kwam de pret toch nog drukken. Gelukkig bleef het zwaarste weer aan de andere kant van de lek, waar lokaal zelfs wateroverlast ontstond.

Na een paar klappen onweer en een hagel bui konden we toch nog even genieten van de IJseenden op het moment dat ze vlak naast elkaar gingen zwemmen;

Conclusie

Zoals al vaker bleek, de “nieuwe natuur” in Nederland bewijst keer op keer zijn waarde. De IJseend was mooi te zien in zomerkleed.

Trefwoorden;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.