Waarneming.nl-dag in Haaksbergen

Vandaag was het zover. De waarneming.nl-dag in het mooie Twente. Zo luide de aankondiging, en dat bleek ook zeker waar te zijn.

Begin, Haaksbergerveen

Tussen half 10 en 10 uur verzamelden we in de Wakel bij het Buurserzand. Vandaar gingen we met zijn allen naar het Haaksbergerveen. Al gelijk bij het naar buiten lopen was het al bingo. Een verre Rode Wouw en een mogelijke Boomvalk. Dat beloofde een mooie dag te worden.
Enkele fanatiekelingen waren rond de Wakel al aan hun soorten jacht begonnen en het aantal soorten schoot dan al snel richting de 100 (zowel planten als vogels, maar ook insecten) werden geregistreerd.
Eenmaal bij het Haaksbergerveen ging de soorten jacht verder. Vele libellen en juffers werden gespot. Maar ook verschillende, voor het veen kenmerkende, planten soorten.
Bijvoorbeeld ook Veenpluis.

Maar ook bijvoorbeeld de Noordse Wisnuitlibel.

Nog weer verder zagen we een familie Roodborsttapuiten.

Het aantal soorten dat we reeds zagen liep dan ook in rap tempo op. Plots is het bingo. Een Adder! En even later Nog 2. Voor mensen die vaker in het gebied komen niet zo heel bijzonder. Voor mij toch wel een doelsoort van deze dag, en daarmee dus ook uitermate tevreden. Helaas geen foto kunnen maken, dus daar moet ik nog eens voor terug 😉

Bij een dode Bruine Rat zien we verschillende aaskevers, waarvan onderstaande soort er één van is, de Oranje Aaskever.

Ondertussen nog een overvliegende Wespendief en ook een (nu zekere) Boomvalk (nieuw op mijn lijst, helaas geen foto’s).

Nog weer een eindje verder zien we Heksenboter, een zwammensoort die als een soort van boterlaagje over most groeit.

Vlakbij horen we een Dodaars roepen. Deze zijn prachtig in zomerkleed en gelukkig kan ik een paar (matige) foto’s maken. Hier broed ook een Wintertaling.

Even verderop een prachtige Gevlekte groenuil, een nachtvlinder

Terug bij het beginpunt gaan we de auto in op weg naar de Buurse Beek.

Buurse Beek

Zoals vele beken in Nederland was ook de Buurse Beek grotendeels rechtgetrokken (gekanaliseerd) om de afvoer van water te versnellen. Afgelopen winter is een deel van de Buurse Beek met vistrappen uitgebreid en daarbij is ook een deel van de natuurlijke (meanderende) stroom hersteld. Hierdoor zijn enkele zandstrandjes ontstaan en ook steile afgebrokkelde oevers.
Dit is een vaste plek voor de Beekrombout, en ook het Bont dikkopje wordt hier dikwijls gezien. Evenals vele andere libellen, juffers en andere insecten. Deze plek was dan ook een waar walhalla voor de macro fotografen in de groep.

Vuurjuffer

Bont Dikkopje

Azuurwaterjuffer

Platbuik

Icarusblauwtje

Weidebeekjuffer

Hooibeestje

Meerkikker

Hommelreus
Dit lid uit de zweefvliegen familie lijkt enorm veel op een hommel. Het verschil zit hem met name in het aantal vleugels (2 t.o.v. 4) en het ontbreken van (voel)sprieten aan de kop. Dit fenomeen wordt mimicry genoemd. Andere dieren (bijvoorbeeld vogels) denken dat het om een hommel gaat en durven deze soort niet te pakken. Dat dit werkt blijkt wel omdat veel van de aanwezigen (waaronder ik zelf) dachten dat het om een echte hommel ging.

Buurserzand

Na geruime tijd gaan we weer terug naar het Buurserzand om nog wat te drinken in de Wakel. Vervolgens maken we nog een snel rondje door het Buurserzand.

Dit leverde ook nog weer de nodige soorten op;

Platbuik

Boompieper
Dit is een nieuwe soort voor mijn vogel lijst

Ree
Deze Reebok trok zich in eerste instantie weinig aan van onze aanwezigheid. De bok oogt een beetje mager, mogelijk als gevolg van de rui die ook duidelijk zichtbaar is.

Dan zijn we weer terug aan het begin waar het allemaal begon, de Wakel. Enkele van de waarnemers zijn bij de rondgang door het Buurserzand niet veel verder gekomen dan een groepje struiken waar ze de nodige zweefvliegen, micro’s en nachtvlinders weten te vinden.

Conclusie

Het was een fantastische dag. Hulde voor de organisatie. Ze hebben een aantal prachtige gebieden uitgekozen om te gaan wandelen. Ook de grote diversiteit aan waarnemers maakt dat men elkaar versterkte. De grote hoeveelheid soorten welke gezien zijn is daar een mooi resultaat van.

Links

Zoals altijd, meer foto’s in het album.

De meeste waarnemers die mee liepen hebben ook de nodige waarnemingen ingevoerd. Hieronder een lijstje met links en de foto’s van die mensen
Gerard Beersma; waarnemingen en foto’s.
Marco de Haas; waarnemingen en foto’s.
Jelle Jacobsen; waarnemingen en foto’s
Gerrit Assink; waarnemingen.
Alex Kwak; waarnemingen en foto’s.
Arnold Wijker; waarnemingen en foto’s.
Tim Asbreuk; waarnemingen.
Marina Pruysers; waarnemingen en foto’s.
Timo Roeke; waarnemingen en foto’s.
Josée van Oers; waarnemingen en foto’s.

Er zijn 4 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.