Biesbosch

Recent was ik al in de Biesbosch bij de twitch van de Kaspische Buidelmees. Daarbij viel me de grote potentie van het gebied al op. Toen afgelopen weken duidelijk werd dat de Visarenden ook nog aan het broeden waren was het reden genoeg om een tripje te plannen. Uiteindelijk samen met een collega gegaan. En we zagen en hoorden vele soorten.

Polder Noordwaard

Bij het plannen het besluit genomen om via Polder Noordwaard het gebied in te gaan. Deze polder is pas recent opgeleverd in het kader van de uitbreiding van de Biesbosch en ook het geven van ruimte voor de rivier. Het water heeft in deze polder meer ruimte gekregen. Gedeeltelijk zijn er kreken die met de getijden van de Biesbosch mee vol lopen en er zijn ook geulen die alleen bij hoog water in de Nieuwe Merwede vol stromen.

Al bij binnenrijden van het gebied zagen we sporen van de Bever. Hier en daar een burcht maar ook enkele dammen. We hoorden verschillende vogels in het riet. Helaas is mijn geluiden kennis nog niet genoeg om die te kunnen determineren. Hier ligt dus nog wel wat huiswerk voor me.
Als snel zagen we ook nog een paar Reeën in de polder foerageren. Midden op de dag is dat toch wel een aparte gewaarwording.
Langs één van de poeltjes zagen we ook enkele gewone Witte Kwikstaarten.

Polder Malta

Bij vele vogelaars een bekend gebied is de Polder Malta met de bijbehorende kijkhut. Ook hier weer heel veel roepende vogels. Ik denk zelf ook de Nachtegaal gehoord te hebben, maar weet dit helaas niet helemaal zeker. Wel zeker is de waarneming van een Koekoek. Zelfs een hele duidelijke zichtwaarneming op minder dan 10 meter. Zo overdonderd dat de vogel langs kwam vliegen dat ik de kans om mijn eerste Koekoek foto’s te maken voorbij liet gaan 🙁
Opvallende waarneming hier was een stelletje Nijlganzen met een Bergeend die continu in hun buurt bleef. Normaal zijn de Nijlganzen enorm agressief naar indringers, maar dit werd toch gewoon getolereerd. Benieuwd of in de groep jongen wellicht een paar jongen van de Bergeend opduiken.

We zagen hier ook nog de Krakeend, Fuut,Visdief, een prachtig zingende Fitis, Knobbelzwaan en Rietzanger.

Terug bij de auto spraken we een paar andere vogelaars die ons het Visarend nest wezen. Hier zijn we vervolgens dichterbij gaan posten.

Visarend nest

Bij het bruggetje waar een heel mooi zicht op het Visarend nest is zaten ook vele andere vogels. We hoorden o.a. een hele drukke Veldleeuwerik. Ook hier weer Futen, Kievit, Meerkoet, Grote Canadesche Gans. Al snel werd ik getriggerd door een snel dichterbij komend zingend geluid. Dit bleek afkomstig van een behoorlijk kleine vogel. De Kleine Plevier. Deze zag ik al eens in Willeskop, maar nu was de vogel extreem dichtbij en kon ik goede foto’s maken van de Kleine Plevier.

Ook spotte mijn collega nog een Kleine Zilverreiger (nieuw op mijn lijst) in de verte.

Na ongeveer een uur vergeefs op de komst van de Visarend te hebben gewacht besloten we naar huis te gaan.

Terugweg

Met een licht balend gevoel stapten we in de auto om terug te rijden. Niet de Visarend gezien en ook geen Gele Kwikken. Maar dan…. BAM, de bonus van de middag. Een groep van wel zo’n 20-25 Gele Kwikstaarten. En er zaten nog een paar Noorse Kwikstaarten tussen. En alsof dat nog niet genoeg was, vlak naast de weg in het stroompje dat daar lag ook nog een paar paaiende Karpers.

Noordse Kwikstaart (zwarte kop)

Gele Kwikstaart (blauwe kop)

Conclusie

Ondanks dat we de Visarenden niet hebben gezien was het een hele geslaagde dag. We gaan dan ook zeker nog eens terug. Misschien dan ook wel vanaf het water.
Zoals altijd, weer meer foto’s in het album.

Er zijn 2 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Hallo Jeroen
    Weer een mooi verhaal en ook mooie foto,s ,wij hebben het net bekeken weet je nog wel dat wij daar ook 2 keer op vakantie zijn geweest.

    gr rieki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.