Updates uit de natuur

Afgelopen weken waren er nogal wat nieuwtjes uit de natuur in het nieuws. Vandaag geven we een overzicht.

Jakhals

Dit was de afgelopen weken eigenlijk wel het meest opzienbarende nieuws. Er is op de Veluwe een Jakhals vastgelegd met een cameraval. De Jakhals komt van oorsprong hoofdzakelijk voor op de Balkan en in Turkije. Echter daar breid de populatie zich razendsnel uit. Er worden al Jakhalzen waargenomen in de Baltische staten. Daarnaast zijn er ook enkele waarnemingen uit Duitsland en zelfs in Denemarken werden een Jakhals doodgereden.

Jakhals

Niet heel verbazend dat ze vroeg of laat in Nederland op zouden duiken. Echter hadden de meeste experts nog niet zo snel een Jakhals in Nederland verwacht.

Links
In de Gelderlander
Op de site van Alterra

Wilde Kat

Ook opmerkelijk was het nieuws dat er in Limburg een stevige populatie Wilde Katten voorkomt. Let wel, dit zijn echt wilde dieren. Dus niet katten die ontsnapt zijn en zich in het wild weten te redden.
De Wilde Kat is lastig te onderscheiden van verwilderde katten.
Ark heeft hier een mooi schema voor gemaakt;

Wilde kat

Er zijn naast waarnemingen in de buurt van Vaals ook waarnemingen (wederom met cameraval) in het bosgebied tussen Geul en Gulp.

Links
Op de site van Ark; Soortinformatie en artikel over recente waarneming.

Spitssnuitdolfijn

Wat triester nieuws is het aanspoelen van een Spitssnuitdolfijn op Walcheren. Deze dieren komen normaal alleen voor rond de Azoren en Canarische Eilanden. Toch opmerkelijk dat het beeste nauwelijks beschadigingen had en ook nog niet heel lang dood bleek te zijn

Links
Artikel op de site van Omroep Zeeland.

Vogels kijken

Het is weer zover. Het is weer mogelijk om live mee te kijken bij broedende vogels. Beleef de lente is weer online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.