Twitch; Kaspische Buidelmees

Vandaag mijn eerste echte Twitch gedaan. In de Biesbosch werd rond de middag een mogelijke Kaspische Buidelmees gemeld. De plannen die er voor de middag waren konden makkelijk in de ijskast. Dus opzoek naar een nieuwe soort, de Buidelmees.

Wat is een Twitch?

Bij een Twitch komt er via een kanaal (bijv. de website van Dutchbirding of waarneming.nl) een melding binnen van een bijzondere soort op een bepaalde plek. Vervolgens worden er plannen gemaakt om zo snel mogelijk die soort op die plek op te zoeken.
Rond de middag kwam er vandaag dus een melding van een mogelijke Kaspische Buidelmees in de Biesbosch. Omdat de Buidelmees sowieso al een soort is die nog niet op mijn lijst voorkwam en het weer ook enorm mee zat was de keus vandaag snel gemaakt. Met de auto op naar de Biesbosch.
Na een klein oponthoud op de A27 (zeer ernstig ongeval op de tegengestelde rijbaan) was ik rond 15:00 op de plek waar zich inmiddels vele vogelaars hadden verzameld.

De (Kaspische) Buidelmees

Er heerste een opgewonden sfeer, de vogel was al even in beeld geweest en liet zich met enige regelmaat zien.
De vogel is nogal klein van stuk en zat ook een aardig eindje weg. Dit maakte het met mijn beperkte verrekijker (7x vergroting) niet makkelijk om de vogel te zien. Gelukkig was het mogelijk om af en toe door een telescoop van een andere vogelaar te kijken. Bedankt daarvoor!!! Weer een nieuwe soort op mijn lijst!

Uiteindelijk kon ik de vogel toch nog op de foto zetten. Op de 3e foto is een zweem van bruin op de bovenkant van de vogel te zien. Op zijn minst een Oostelijke variant dus.

Buidelmees- Remiz pendulinus

Eurasian Penduline Tit
De Buidelmees komt voor vanaf de Atlantische kust via Scandinavië en de Middellandse zee tot in China.
Deze mezensoort is behoorlijk klein met een spitse snavel. De kop is grijs met een zwart oogmasker. Bij de oosterlijke soorten (en ook de Kaspische) zit er veel bruin in de kop.
De soort is polygaam. Een mannetje kan meerdere nesten bouwen voor verschillende vrouwtjes. Voorkeur voor moerasachtig gebied. Nesten zien er uit als een hangende tas met een kleine opening om naar binnen te vliegen.
Waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Als bonus vandaag kwamen er ook nog 2 Zeearenden overvliegen en was er een Cetti’s zanger (nieuw op mijn lijst) te horen.

Conclusie

Het was een hele leuke twitch. De sfeer was erg gemoedelijk. Ondanks dat er één irritant figuur continu bij andere mensen voor de scoop of de camera ging staan.

Meer foto’s in het album

Er zijn 2 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.