Velduil

Al lange tijd stond deze soort op mijn verlanglijstje. De Velduil. Vorige winter in Willeskop al een aantal keer voor op pad geweest, maar daar niet gevonden. Vandaag wel gelukt in de buurt van Kockengen (nummer 141!).

Velduil

De Velduil is een graag geziene gast voor veel vogelaars. De soort is een echte nomadische vogel. Op de plek waar veel prooien (muizen) zijn, blijft de soort langere tijd plakken. Vanwege de muizenplagen van de afgelopen tijd (Friesland, maar ook in Utrecht) waren er dan ook ongewoon veel Velduilen in Nederland.

Locatie

De locatie waar ik vandaag was is weer zo’n uniek plekje Nederland waar je het niet verwacht. Aan de ene kant heb je Utrecht Leidserijn in je rug, aan de andere kant Woerden. Verderop de A2 en nog verder Amsterdam met luchthaven Schiphol. Je hoort dus zeker af en toe en vliegtuig, maar toch is het ook ongewoon stil daar.
Lekker midden tussen 3 polders, heerlijke plek om te wandelen. Vandaag was het erg zonnig, dus een echt voorjaars gevoel. Enkele baltsende Kievitten, de Hazen waren al aan het rammelen. Torenvalken die territoriaal gedrag vertonen, Knobbelzwanen die al paren hebben gevormd. Kortom het kon al snel niet meer stuk.

Zeker ook omdat ik eigenlijk binnen een minuut of 5 al 2 Velduilen in beeld had. Ze waren volop aan het jagen en af en toe zelfs tegen elkaar op vliegend met het nodige gesis gepaard gaand.

Er waren nog meer vogelaars om te genieten van dit spektakel. Ook niets vermoedende wandelaars kwamen langs. Sommige zonder interesse, maar er waren ook die vroegen wat er te zien was.

Het is toch heerlijk als je zo’n hobby met mensen kan delen. En eigenlijk hoef je er niets voor te doen. De natuur spreekt op zo’n moment voor zichzelf.

Links

Zoals altijd, meer foto’s in het album.
En zie ook de waarneming op waarneming.nl.

Trefwoorden;

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.