Strand en pier IJmuiden

Waren we in oktober met collega’s al eens bij de pier in IJmuiden, vandaag zijn we nog een keer geweest. Bedoeling was om wat meer de duinen en het strand af te struinen. Uiteindelijk belanden we toch weer op de pier. En dat bleek geen slecht keuze.

De duinen

Nadat we de auto geparkeerd hadden op de parkeerplaats achter de paviljoens bij SeaPort Marina IJmuiden zijn we richting Kennemermeer gelopen. In de struiken hoorden we enkele Kramsvogels en ook Koperwieken, maar die lieten zich helaas niet zien. Op het meer verschillende Meeuwen, en ook een aantal Tafeleenden. Helaas zodanig ver dat het niet echt de moeite was om goede foto’s te maken.
Even in dubio wat we zouden doen na het meertje, maar al snel besloten we het strand op te gaan.

Het strand

Er stond vandaag een stevige bries, en dat was ook goed te zien aan de schuimkoppen op zee. Vaak niet zo’n goed teken om veel soorten te zien. De meeste soorten zoeken namelijk de luwte op.
Echter, toch zagen we al snel meerdere soorten. Net achter de branding op een behoorlijke afstand meende ik een paar Jan van Genten te zien duiken, echter te onzeker om deze nu te tellen.
Wel een aantal Scholekster op een fotografeerbare afstand.

Let bij de volgende foto goed op de verschillen met de voorgaande vogel. Dan valt gelijk op dat dit jongen zijn van afgelopen zomer.

Het verschil zit hem in de witte band om de nek, en ook de niet egaal gekleurde snavel.

Verderop zagen we 2 fotografen op de knieën gaan. Met de verrekijker bleek dat ze bij een klein vogeltje zat. Dit bleek een Drieteenstrandloper te zijn. Voor ons allebei een wenssoort voor de dag. En ook nieuw op mijn levenslijst (142).

Op de 2e foto ligt een zogenaamd scheermesje. Deze kennen de meesten wel van bezoeken aan het strand. Deze zijn meestal rond de 12-15 cm lang. Daardoor is het goed in te schatten hoe ontzettend klein deze vogels zijn.

Na hier een kwartiertje foto’s te hebben gemaakt besloten we de pier op te gaan om op de terugweg nog wat meer tijd hieraan te besteden.

De pier

Op de pier wederom een boel Steenlopers, al moet je soms verrekte goed kijken om ze te zien. Dan spot mijn collega in het water een paar eenden. Brilduikers! Geen nieuwe soort, maar wel voor het eerst fotografeer baar;

Het betreft een groepje van 4, 1 man en 3 vrouwen.

We zien nog meer vogels op het water, enkele Futen, nog een paar Tafeleenden. En dan…. een Eider. Whow! Dat is voor mij echt de topper van de dag. En ook nog eens behoorlijk goed op de foto te zetten. Ook een nieuwe voor de lijst (143).

Eider- Somateria mollissima

Common Eider
Deze soort wordt voornamelijk langs de kust gezien.
Grote eendachtige met relatief korte nek en grote kop. Mannetjes licht groene achterkant van nek met een zwarte pet. Eet mosselen en andere schaaldieren welke op geringe diepte opgedoken worden.
In Nederland jaarrond aanwezig. Aantallen in winter veel groter dan in zomer. Broed rond het wad.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Nadat we de Eider hebben gezien zijn we nog een stukje verder gelopen. Echter door de harde wind en het opspattende water besloten we weer terug te gaan.

Drieteenstrandloper

Terug bij het strand zochten we de Drieteenstrandloper weer op. Deze was inmiddels dichter tegen de pier aan gaan foerageren. Maar dit leverde zo mogelijk nog betere foto’s op;

Drieteenstrandloper- Calidris alba

Sanderling
Broed op Groenland en in Siberië.
Kleine vogel (18-21 cm), lichtgrijs met donkere snavel.
Wintergast in Nederland. Trekt door tot in Zuid-Afrika.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Conclusie

Wederom een heerlijke dag gehad. Hartelijk dank Henk. Door het onstuimige weer wellicht wat minder soorten gezien dan mogelijk zou zijn, maar dat mag de pret niet drukken. We gaan dit hoe dan ook vaker doen 🙂

Links

Meer foto’s in het album.
Mijn collega maakte ook nog het volgende filmpje; Drieteenstrandloper.

Er zijn 3 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.