IJsduiker, Tafeleend, Indische Gans en Brilduiker

Zoals bekend ben ik geen enorme soorten jager, maar als er een leuke soort in een gebied zit wat niet al te ver weg is, en waar ook nog meer bijzondere soorten voorkomen dan is het toch de moeite waard om er wat tijd in te steken. Zo ook vandaag met de IJsduiker.

Gravenbol Wijk bij Duurstede

Vlak bij Wijk bij Duurstede is de Neder Rijn vele jaren geleden recht getrokken. Hierdoor zijn enkele oude stukken van de Rivier afgesloten en zo zijn enkele plassen ontstaan met veel potentie. De Gravenbol bij Wijk bij Duurstede is er daar één van.
En laat dat nou net het gebied zijn waar al enkele weken een IJsduiker zijn plek gevonden heeft. Het was droog vandaag en ook zou de zon nog even te voorschijn komen was de voorspelling. Tijd om een tripje te maken.

IJsduiker

De IJsduiker was al heel snel gevonden doordat er al meerdere vogelaars stonden te kijken.

IJsduiker- Gavia immer

Great Northern Loon
Broedend op IJsland, wintergast langs de Europese kusten.
Grote, forse duiker. Adult in zomer zwarte kop. Donkere bovenkant, lichte onderkant.
In Nederland zeldzame wintergast. Meestal langs de kust, enkele exemplaren in binnenland.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Op de plas waren ook nog meerdere vogels te zien, waaronder Dodaars, Kuifeenden, Roodhalsfuut (nieuwe soort), Fuut en Brilduiker (nieuwe soort). Ik had het geluk dat ik door de telescoop van een mede vogelaar (sorry ben je naam vergeten) vele soorten goed kon zien, waarvoor dank!.

Na aan de andere kant van de plas richting de ganzen te zijn gelopen zie ik op de plas een groepje Kuifeenden waar ook nog een Tafeleend (nieuwe soort) tussen zwemt.

Iets verderop kan ik de grote hoeveelheid Ganzen bewonderen. Grote Canadese Ganzen, Grauwe Ganzen en Indische Ganzen (nieuws soort).

Conclusie

Omdat de zon zich nauwelijks liet zien was het erg lastig om goede foto’s te maken. Neemt niet weg dat het een super dag was. 5 nieuwe soorten voor mijn levenslijst.

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.