Hoe het niet moet

Recent schreef ik in een bericht over de Ransuilen die massaal in een roestboom in een plaats bij mij in de buurt zaten. Helaas kreeg ik daar een nogal verontrustende mail over.

Situatie

Zonder al te veel detail prijs te geven kan ik wel zeggen dat de Ransuilen van de openbare weg slecht te zien zijn. Om echt dichtbij te komen moet je dus een stukje eigen terrein op. Daar heb ik me dus ook aan schuldig gemaakt.

Echter er zijn dus blijkbaar ook mensen geweest die het nodig vinden om bij de eigenaar in de tuin te lopen. Door de afrastering te lopen en zelf de Ransuilen op te jagen.
Gisteren kreeg ik dan ook van de eigenaar van de grond waar de betreffende roestboom op staat het verzoek ook de plaatsnaam uit het bericht te halen. Dit heb ik uiteraard gedaan. Het kan immers NOOIT, maar dan ook echt NOOIT, de bedoeling zijn om ongewenst privé terrein te betreden om die ene foto te maken. Het opjagen van de Ransuilen (of welk dier dan ook) kan natuurlijk niet. Die beesten hebben in de winter echt hun rust nodig.

Ik ben zelf ook echt geen heilig boontje in deze, ook ik heb wel eens per ongelijk een vogel verstoord. Maar je zult mij nooit een vogel op zien jagen om vliegbeelden te maken.

Gedrag

Als je dan al graag een bepaalde soort wilt fotograferen, verdiep je dan enigszins in de soort. Dan weet je wat je kunt verwachten, en daarbij maak je jezelf het ook nog gemakkelijker om die soort goed op de foto te krijgen. Maar ook kun je dan beter beoordelen hoe ver je nog kunt gaan.

Bij het voorbeeld van de Ransuil geld het volgende;
Ransuilen in rust laten hun oren niet zien. Die hebben ze plat op hun hoofd liggen.
-Een Ransuil die alert is heeft zijn oren op gezet. Alert zijn dieren eigenlijk alleen op moment dat ze een prooi spotten of het vermoeden van gevaar hebben.
-Een Ransuil die zicht bedreigt voelt gaat uitgestrekt rechtop zitten in de zogenoemde “paal houding”. Als je dit zit ben je al te ver gegaan.
-De volgende stap is vluchten, dan vliegen ze weg en is je kans verkeken. Maar erger nog, je hebt de vogel verstoord.

Conclusie

Eigenlijk kan ik maar 2 conclusies trekken
-Zorg altijd dat je de regels van het gebied respecteert (blijf op de paden, ga niet verboden terrein in etc.).
-Respecteer de dieren die je fotografeert. Als fotograaf ben je te gast in hun leefomgeving, handel daar dan ook naar.

Mocht je een fotograaf zien die over de schreef gaat, probeer die dan op een nette manier aan te spreken, hoe lastig dit ook is.

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.