Roestboom Ransuil

Oproep;
Verzoek van de eigenaar van de grond waarop deze uilen zitten. AUB niet meer op zijn grondgebied te lopen. En al helemaal niet meer te proberen vliegbeelden te maken van Ransuilen. Het betreft een roestboom waarin uilen zitten die uitrusten. Laat de vogels zoveel mogelijk met rust en fotografeer louter vanaf de openbare weg (lees ook dit bericht).

Eerder schreven we al over de roeptijden van de verschillende uilen die in Nederland voorkomen. Eén van die soorten is de Ransuil. Het opmerkelijke aan deze soort is dat ze elkaar in de winter opzoeken. Ze rusten dan in grote groepen in één of meerdere bomen dicht bij elkaar. Dit noemt men een roestboom.

Ransuil

Dit kleinere broertje van de Oehoe vind je in bossen, maar ook tussen de bebouwing voelen ze zicht op hun gemak. In de zomer zijn ze niet altijd even makkelijk te vinden, maar in de winter dus wel. Vaak zie je ze dan op wat rustige plekken dicht bij elkaar zitten. Het is wel belangrijk om te beseffen dat ze daar zitten om uit te rusten. Zo’n plek kun je beter ook niet aan de grote klok hangen. Een exacte locatie zal in dit artikel dan ook niet beschreven worden.

Belangrijk om te weten is dat je de “oortjes” bij een uil die zich op zijn gemak voelt meestal niet te zien zijn. Op het moment dat de vogel zich bedreigd voelt zetten ze oren omhoog. Nog duidelijker wordt het als de vogel zich strekt tot een “paal”. Zaak is dan ook om met dit soort locaties voorzichtig om te gaan en niet te vaak en te lang te bezoeken.

De Ransuil op de eerste foto is duidelijk meer op zijn gemak dan die op de 2e foto.

Ransuil- Asio otus

Long-eared Owl
Door geheel Europe, van de Middellandse Zee tot Lapland
Donkerbruin (bijna zwart) met licht bruine vlekken. Oranje oog, fijn gebandeerde staart.
Jaarrond in Nederland als standvogel. Aantallen in winter wat hoger door overwinterende vogels uit Scandinavië.
waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

In totaal konden er op deze plek vandaag 23 Ransuilen geteld worden verdeeld over 3 bomen. Ze zaten dan ook af en toe erg dicht bij elkaar.

Er zijn 5 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Geweldig Jeroen. Mooi dat je het plekje wist of gevonden hebt. Prachtige foto’s en duidelijk dat de tweede uil zich niet op zijn gemak voelde. Leerzaam verhaal.

  2. Ha Jeroen,
    Prachtige foto’s zeg!!
    Wat een bijzonderd vogel toch met zijn verenpracht, indrukwekkend!,

    Wij zijn laatst in de buurt van Goor wezen kijken, zaten er ook 4 bij mekaar, mooi om te zien, tot zondag,
    Groetjes Erna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.