Achtergrond bij Walvisstranding

Op 12 januari spoelden er 5 Postvissen aan op Texel. Op zichzelf natuurlijk verschrikkelijk nieuws, maar is het echt zo erg?

De strandingen

Zoals we al schreven, op 12 januari spoelden er op Texel 5 Potvissen aan. En op de 14e nog een 6e en 7e. Ondertussen waren er in Duitsland ook zeker 7 (wellicht 8 aangespoeld). Op 24 januari stranden er ook nog 3 potvissen op de Engelse kust. In totaal dus 17 gestrande Potvissen.

Maar hoe erg is dit nu?

Achtergrond

Op zich is dit natuurlijk een klein drama. Dat valt niet te ontkennen. Maar op wereldwijde schaal is dit maar peanuts. Er zijn regelmatig strandingen van één of meerdere grote en kleine walvissen. Echter zoveel Potvissen op de kusten langs de Noordzee is behoorlijk zeldzaam.

potvisroute

Het blijft een beetje gissen naar de oorzaak, maar het meest waarschijnlijke scenario is de volgende;
-Het zijn allemaal, relatief, jonge mannetjes.
-Deze mannen trekken vaak in groepen samen op.
-Bij de migratie vanuit het koude noorden naar het warmere zuiden hebben ze hoogstwaarschijnlijk boven Engeland simpelweg (de rode pijl i.p.v. de zwarte) de verkeerde afslag genomen.
-Eenmaal in de ondiepe Noordzee werkt de sonar en daarmee de navigatie niet goed.
-Gevolg hiervan is het minder goed kunnen jagen op prooi.
-Hierdoor ragen de dieren op den duur uitgeput.
-Uiteindelijk lijdt dit tot een stranding.

En toch is er zeker ook een positieve ondertoon. Immers, een grotere populatie kan ook tot gevolg hebben dat er meer dieren stranden. En wereldwijd neemt de populatie toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.