Vuurwerk en vogels

Er worden veel dingen onderzocht in de wereld. Op het gebied van vogels is dat niet anders. Een onderzoek dat in deze tijd van het jaar tot de verbeelding spreekt is het onderzoek van het effect van vuurwerk op vogels op hun slaapplek.

Het onderzoek

In de Bilt staat de wel bekende radar van het KNMI om regen te detecteren. Deze radar kan echter ook grotere objecten oppikken, vogels bijvoorbeeld.
De onderzoeksgroep IBED (Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics) gebruikt de gegevens van deze radar dan ook voor onderzoek naar de effecten van vuurwerk op verstoring van de vogels op de slaapplekken.

Met de radar zijn een aantal veel gebruikte slaapplekken in het Groene Hart en de Provincie Utrecht goed te monitoren. Denk hierbij aan de Oostelijke Vechtplassen, Nieuwkoopse Plassen en Reeuwijkse plassen. Gebieden waar veel Ganzen en Meeuwen slapen, maar bijvoorbeeld ook Smienten en Grote Zilverreigers.

In onderstaande afbeelding is goed te zien wat het effect van vuurwerk op deze vogels is.
vuurwerk

In de bovenste 2 plaatjes de radarbeelden in rust (links boven is 23:06, rechts boven is om 23:51). De stippen die hier in het groen te zien zijn is dus de achtergrond ruis.

Het plaatje links onder (00:21) zegt eigenlijk alles;
Nadat het massale afsteken van het vuurwerk is begonnen gaan op heel veel plekken vogels op de wieken. Heel goed te zien aan de donker rode vlekken bij voornoemde slaapplekken.
Maar ook is goed te zien dat bijvoorbeeld langs de Lek en boven het Markerkmeer veel vogels in de lucht aanwezig zijn.

Het plaatje rechtsonder (01:56) is te zien dat tegen twee uur ’s nachts (als het meeste lawaai afneemt) de rust langzaam weer begint te keren.

Dit is de situatie zoals waargenomen tijdens de oud en nieuw van 2014-2015.
Zelf ook meer radarbeelden bekijken? klik hier.

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


  1. ik heb het gelezen ik zie over een paar jaar nog wel een verbod op vuurwerk komen want er krijgen steeds meer mensen een hekel aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.