IVN wandeling; Uiterwaard Everdingen

Na in mei al met een IVN wandeling in Willeskop mee te zijn geweest en later nog in Zeist, ben ik vandaag met het IVN mee geweest met de wandeling in het uiterwaarden gebied bij Everdingen. Eerder was ik hier zelf ook al eens geweest.

Gebied

Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om een natuurgebied in de uiterwaarden, in dit geval van de Lek, ter hoogte van Everdingen. Hier heeft het Utrechts Landschap in 2006 na afronding van de dijkverzwaring een natuurgebied aan gelegd. Rietkragen afgewisseld met waterpartijen, slikplaten en hagen. Ideaal als pleister plek voor veel kleine vogels en ook voor steltlopers.

Wat hebben we gezien?

Al bij het binnenlopen van het gebied werden een aantal van de vogelaars (waaronder ik zelf) getriggerd door het geluid van de aanwezige Baardmannen. Helaas bleven ze laag in het riet zitten waar we ze niet echt goed konden zien. Wel was vanaf de het pad heel mooi het water af te scannnen naar de soorten die daar zaten. En dat waren er nog behoorlijk wat. We zagen een paar Bergeenden, Wintertaling, Pijlstaart, Zilverreiger en ook zagen we een paar Grote Zaagbekken vliegen.

Na nog een paar Grote Zaagbekken te hebben zien vliegen vang ik een glimp op van waarschijnlijk een Muskusrat, maar dit ging zo snel dat het ook een ander zoogdier kan zijn geweest.

Onderweg het gebied in komt nog een groepje jonge Knobbelzwanen (herkenbaar aan de nog grijs/bruine kleur) over vliegen.

Een eindje verder hebben we weer een mooi overzicht op één van de plassen. Hier zien we nog weer een Pijlstaart, Slobeend en Bergeend. Ook een foeragerende Grote Zilverreiger.

Ook zien we nog een Putter.

Aan het einde van de wandeling hebben we nog het water rond Ford Everdingen afgespeurd naar de IJsvogel, welke we helaas niet zagen. Nog wel 2 Grote Zaagbekken.

Conclusie

Ik had het gebied al eens bezocht en kende de potentie al, maar die werd weer bewezen. 2 nieuwe soorten er bij. Het was vandaag wel een beetje grauw weer waardoor foto’s maken niet zo’n succes was. Ook de grote groep hielp niet mee voor sommige van de soorten.
Toch kan ik één ieder aanraden om eens met zo’n excursie mee te gaan.

Er zijn 3 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.