Zwartbuikwaterspreeuw

Elke winter worden er wel Waterspreeuwen in Nederland gezien. Voor mij meestal te ver weg. Maar nu ik op vakantie was in Apeldoorn loonde het de moeite om een poging te wagen de soort te zien welke al enkele weken in de buurt van Warnsveld verblijft. Afgelopen donderdag helaas zonder succes, maar vandaag een nieuwe poging gewaagd en toen was het wel raak. Wederom een hele leuke soort om te zien.

Zwartbuikwaterspreeuw

Ik kan een heel spannend verhaal gaan vertellen hier, maar zo spannend was het vinden niet. De Zwartbuikwaterspreeuw was al ter plaatse en liet zich gelijk al zien. De grote hoeveelheid fotografen (stuk of 20) hielp ook mee.
De vogel zat op een plekje in de schaduw waardoor het nog wat lastig was om goede foto’s te maken, maar dat is zeker gelukt. Het was ook gelijk duidelijk dat het om de zwarte ondersoort ging. De buik was zwart gekleurd, bij de andere variant is die duidelijk roder.

Waterspreeuw- Cinclus cinclus

White-throated Dipper
De rode variant broedt hoofdzakelijk in Midden-Europa en ook in Belgie. De zwarte variant broed voornamelijk in Scandinavië en delen van Frankrijk.
Kleine zangvogel (17-20 cm) welke hoofdzakelijk langs snelstromend water broedt. Typische houding waarbij de witte keel duidelijk opvalt en meestal met de staart iets omhoog als bij Winterkoning. Stevige poten welke ook opgebouwd zijn uit verschillende kleuren. Waterspreeuw kan uitstekend onderwater duiken en zwemt met uitgevouwen vleugels op het water.
Van de rode variant zijn sporadisch broedgevallen in Limburg bekend. Van de zwarte variant worden bijna elke winter exemplaren gezien in Nederland.
Waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Jagen en eten

Jagen gebeurt door te zwemmen/drijven op het water met de vleugels gesperd. Maar ook onderwater kan de Waterspreeuw makkelijk jagen door over de bodem te lopen.

De Waterspreeuw leeft van kleine diertjes die hij in het water vind. Denk daarbij aan kleine garnaaltjes en visjes. Voor het exemplaar dat ik zag is dat niet anders.

Conclusie

Hele leuke soort welke de moeite waard is om een tijdje te observeren als de kans zich voordoet.

Foto’s

Meer foto’s in het archief.

Links

Waarneming.nl

Trefwoorden;

Er zijn 6 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.