Zeezoogdieren

Dat Nederland nauw verbonden is met water is natuurlijk geen nieuws. Wat veel mensen ook wel weten is dat er in dat water vele dieren leven. Ook zoogdieren. In het zoete water kun je daarbij bijvoorbeeld denken aan de Otter maar ook de Bever. Echter in de Noordzee komen ook tal van Zee Zoogdieren voor.

Zeehonden

Vaste gasten in de Noordzee zijn natuurlijk de Zeehonden. In het Nederlandse deel van de Noordzee komen eigenlijk 2 soorten Zeehonden het meeste voor;
Gewone Zeehond
Grijze Zeehond
Echter niet zo lang geleden werd er in de weertsingel in Utrecht ook een Zeehond aangetroffen (rtvutrecht). Het vreemde aan dit geval is dat het om een Ringelrob gaat. Deze soort komt normaal alleen veel hoger in het noorden voor (observado.org).

Walvissen

Naast zeehonden zijn er ook met grote regelmaat walvissen voor onze kust te vinden. Het gaat hierbij dan hoofdzakelijk om de kleine soort genaamd Bruinvis. Deze soort heb ik zelf in Noorwegen enkele malen in de Fjorden mogen aanschouwen.

Bruinvissen- Phocoena phocoena

Harbour Porpoise
Kustgebieden van Noord-Afrika tot Scandinavië
Kleinste Walvis met een lengte van ongeveer 1,50 meter. Eet hoofdzakelijk (rond)vis als haring. Kan tot 6 minuten onderwater duiken tot een diepte van ca. 200 meter.
Wordt het hele jaar voor de Nederlandse kust gezien, maar in de zomer veel minder dan in de winter.
Waarneming.nl, Observado.org

Naast de Bruinvis worden er sporadisch ook andere Walvissen gespot;
Bultrug
Potvis
Dwergvinvis
Gewone vinvis
Orca
Gewone Dolfijn

Er wordt ook af en toe een groep Grienden gespot. Afgelopen week was het zover. Er werd een groep van 8 Grienden gezien voor de haven van Scheveningen. Korte tijd later werd iets noordelijker een ongeveer even grote groep gezien (waarneming.nl).
Enkele dagen later kwam er heel triest nieuws. Een groep van 10 grienden was aangespoeld op Franse kust. 4 stuks konden terug in zee worden gezet, de andere 6 waren helaas dood (link)

Griend – Globicephala melas

Long-Finned Pilot Whale
Wereldwijd in de Oceanen
Walvis met een volwassen lengte van ongeveer 6 meter. Ze jagen vaak op diepten tot bijna 1.000 meter waarbij ze op school vissen jagen. Grienden kunnen 50 jaar oud worden. Jongen worden na een draagtijd van ca. 15 maanden geboren en worden daarna 20 maanden gezoogd.
Zeldzame gast in onze wateren en wordt hoofdzakelijk in het najaar gezien tijdens de trek naar het zuidwesten.
Waarneming.nl

Gelukkig is de indruk dat het aantal gespotte walvissen de laatste jaren langzaam toe neemt. Waarschijnlijk komt dit doordat de walvis stand zich langzaam aan het herstellen is.

Meer lezen?

Zeezoogdieren.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.