Najaarstrek trekvogels

Het najaar is over het algemeen de beste periode om trekvogels te zien. Beter nog dan in het voorjaar als de vogels gespreid terug komen naar hun broedgebieden.
In het najaar gaan vele vogels tegelijk aan de trek beginnen. Weersomstandigheden kunnen er daarbij voor zorgen dat er soms een ophoping van vogels plaats kan vinden.

Om die reden wordt er in het najaar op verschillende plekken in het land de vogeltrek in de gaten gehouden. De plekken waar dit gebeurt worden trektelstations genoemd. De trektelstations zijn op strategische plekken geplaatst (bijv. op een heuvel, in de duinen, of bijvoorbeeld op een plek waar de oversteek over het water smaller is). De soorten die op zo’n dag worden geteld zijn vaak soorten die minder vaak in Nederland gezien worden omdat het soorten zijn die uit bijvoorbeeld Scandinavië.

Elke jaar wordt er in Europa op één dag op vele verschillende trektelstations geteld. Vandaag was het zover. Vogelbescherming Nederland verzameld de gegevens van alle trektelstations.
De voorlopige resultaten zijn zojuist op de site van de vogelbescherming gepubliceerd.

De resultaten

De voorlopige resultaten laten het volgende zien;
1. Spreeuw 50.990
2. Vink 27.325
3. Kolgans 25.032
4. Graspieper 15.575
5. Kievit 12.747
6. Grauwe Gans 9.250
7. Kokmeeuw 8.592
8. Kneu 6.834
9. Toendrarietgans 6.221
10. Sijs 5.208

Wat hierbij opvalt is dat vooral de soorten die in Nederland blijven (zoals de Spreeuw en Ganzen) het vaakst geteld worden.

Trektelposten

Ook interesse om eens te een kijkje te nemen op zo’n trektelpost? Door het hele land zijn er meerdere te vinden;
De Horde op de Lekdijk bij Lopik (deze is het dichts bij mij in de buurt).
Kaapdijk in Ruurlo.
Hoge Weide in Lochem.

Voor meer Trektelposten kijk op de kaart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.