Tips & Tricks; Leer je vogel kennen

Het kan heel erg leuk zijn om van een bepaalde soort wat meer te zien dan alleen maar een “simpele” waarneming. U wilt het dier echt leren kennen. U wilt het gedrag observeren. De dagelijkse gang van zaken leren kennen. Met dit artikel proberen we u een eindje op weg te helpen.

Stap 1

Stap één is eigenlijk erg voor de hand liggen. Maar toch ook cruciaal;
Vind de soort in zijn territorium.
Dat klinkt simpel maar dit gaat al verder dan het simpel in de kijker hebben. Hierbij probeert u meer van het gedrag te zien. Is het bijvoorbeeld een mannetje die luid aan het zingen is. Of wordt er met nest materiaal gesleept. Maar bijvoorbeeld ook veelvuldig aanvoeren van voedsel.

Stap 2

Als dit gelukt is kan met stap 2 begonnen worden;
Herkennen van patronen en gedrag.
Dit is al een stuk lastiger en vergt veel tijd. Maar nog belangrijker;
Dit is de meest kwetsbare stap, de kans op verstoring is hier groot. Stel dan ook altijd het belang van de vogel voorop!
Wat wil je hier te weten komen? Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voor één van de ouders weer terug komt met voedsel? Wordt er door beide ouders voedsel gehaald of maar steeds door één van beiden (in het laatste geval zit in van de ouders bijvoorbeeld te broeden, waar bij het andere geval jongen gevoerd moeten worden)? Een handige weetje hierbij is dat bijvoorbeeld vogels heel vaak een vaste plek hebben waar ze de omgeving verkennen voor ze het nest in vliegen.

Stap 3

Na stap 2 komt de laatste en leukste stap;
Er zijn nakomelingen!
Dit is een hele leuke periode, maar ook de kans op verstoring is nog steeds groot. De ouders zijn drukker dan ooit met voeren. Afhankelijk van de soort zullen de jongen naar kortere of langere tijd uitvliegen. Dan zijn er plots veel vogels van dezelfde soort te zien. Meestal hebben de jonge vogels een duidelijk ander uiterlijk dan de ouders. Bijv. een kortere staart, nog geen duidelijke tekening, de snavel heeft een andere kleurt etc.

Aanvulling

– Mocht het een wat zeldzamere soort zijn, dan kan het bij stap 2 al nuttig zijn om contact op te nemen met een lokale vogelwerkgroep (te vinden via de site van het IVN of via het forum van Waarneming.nl). Deze kunnen u nuttige informatie geven m.b.t. de soort.
– Probeer een overzicht bij te houden van uw waarnemingen (welke soort, wanneer eerste waarneming, begin van nestbouw, eerste ei, hoeveel eieren, hoeveel jongen, hoeveel uitgevlogen etc).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.