Oostvaardersplassen

Sinds het verschijnen van de film “De Nieuwe Wildernis” is het gebied de Oostvaardersplassen (afgekort OVP) wel zo ongeveer het meest bekende natuurgebied van Nederland. Het gebied ontstond na het inpolderen en droogleggen van de Flevopolder. Een klein deel van de polder bleef echter onder water staan wat een trekpleister werd voor Ganzen. Al snel wisten Ecologen en Biologen de Overheid te overtuigen om van het gebied een natuurgebied te maken (meer info op Wikipedia)

Zuidkant, Almere

Een goed begin voor een bezoek aan de OVP is één van de uitzichtpunten. Hier kun je bijvoorbeeld goed zien waar het grootwild zich bevind, maar ook hoe immens groot het gebied is. Omdat een collega uit Spanje samen met zijn vriendin vandaag mee ging, hebben we besloten om bij het bezoekerscentrum aan de zuidzijde te beginnen. Hier heb je genoeg informatie over de soorten in het gebied, maar ook over het ontstaan van het gebied. Daarnaast kun je hier ook heel mooi over het gebied uitkijken.
Een hele bekende bewoner van de OVP is de Zeearend. Vanaf het bezoekerscentrum kon je tot eind juli het nest (burcht) van de Zeearend zien. Echter op 25 juli 2015, tijdens de zomerstorm, is de nestboom omgewaaid.
De vogels de we wel waar konden nemen waren o.a. Brandganzen, Canadese ganzen, Zilverreiger, Blauwe Reiger en verschillende eenden soorten. Ook zagen we een grote groep Edelherten en een groep Heckrunderen.

Na een tijdje zijn we via het Jan van den Boschpad richting de uitzichtheuvel daar gelopen. Onderweg kwamen we een Paapje tegen

Ook voor de uitzichtheuvel weer vele eenden soorten (waaronder Kuifeend, Slobeend) en ook weer vele ganzen.

Terug bij het bezoekerscentrum tijd om een hapje te eten en de rest van de dag te plannen. We besluiten naar de noordkant van het gebied te verhuizen om vanaf de Grote Praambult het gebied te overzien.

Noordkant, Lelystad

Op de Grote Praambult kun je ook heel goed het gebied overzien. We zien wederom veel Konikpaarden en Edelherten. Ook een groep Heckrunderen laat zich zien. Wederom ook veel ganzen en Zilverreigers.
Vanaf het bezoekerscentrum aan de Noordzijde lopen we de “Driehoek” in. Dit stukje van het park is in de zomermaanden toegankelijk voor een wandeling. Hier loop je redelijk grote kans om Konikpaarden en Edelherten tegen te komen. En ook wij hebben dit geluk;

Na nog even in kijkhut de Zeearend te hebben gekeken zijn we terug gegaan naar het bezoekerscentrum om ons te melden voor de excursie. Op de terugweg komen we op het pad nog weer de paarden tegen, waarvan er eentje aan mijn hand snuffelt.

De excursie

Voorafgaand aan de excursie wordt er een uitleg gegeven over het gebied en wat wel en niet te doen met de grote dieren. Bijv, niet aanraken dus.

Dan is het tijd om op de kar te gaan. De zon laat zich regelmatig zien, dat is een mooie bonus. Helaas zijn de Edelherten nog niet aan de echte bronst begonnen, dus dat is wel een tegenvaller. Daardoor is er weinig activiteit en staan de Edelherten ook ver weg.

Wel laten de Heckrunderen zich goed zien. Die zijn nog wel met hun bronst bezig;

Na hier een tijdje te hebben gekeken rijden we door naar een grote kudden Konikpaarden. Ik kende dit al van een eerder bezoek, maar het blijft een imposant gezicht. Al die grote wilde paarden om je heen.

Dan is het tijd om terug te gaan. Op de kar zien we een prachtige zonsondergang aan komen. Snel overleg wat te doen. Fotograferen bij de grote Praambult of aan het Markermeer. De keuze valt op het Markermeer, hier is het uitzicht helemaal vrij, en bij de Praambult heb je altijd nog de bovenleiding van het spoor voor je.

Al met al kunnen we terug kijken op een hele mooie dag, met dus een mooie bonus als afsluiting;

Nu bewerkte versie van de zonsondergang gemaakt

zononder
Meer foto’s in het album

Er zijn 4 reacties. Geef zelf ook een reactie


  1. Met veel plezier en bewondering deze reportage van jou gelezen, Jeroen, met daarbij indrukwekkende foto’s met name van die prachtige Konikpaarden met als besluit die fraaie zonsondergang. Mooi, man!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.