Edelhertenbronst Hoge Veluwe

Op de Hoge Veluwe is al jaren een hele goede plek ingericht om de Edelherten te kunnen zien. Er wordt hier op meerdere plekken appels gestrooid door de boswachters om te zorgen dat de Edelherten het bos uit komen om tussen de heide goed zichtbaar te zijn. Al jaren komen er de meest fantastische foto’s langs van deze plek. Ik was er al wel eens geweest, maar met het mooie weer van vandaag weer de kans gepakt om hier naar toe te gaan.

Het begin

De beste plek op de Hoge Veluwe is de Wildbaanweg. Hier zijn vele parkeerplaatsen en wordt over een flinke strook appels gestrooid. Grote kans dus om de Edelherten goed te zien, maar ook de meest bekende plek. En vooral dit laatste heeft nogal gevolgen. Het kan er nogal druk zijn. Op tijd aanwezig zijn is dan ook wel een vereiste. We waren er vandaag om kwart over 4, toen was het al heel erg druk en hadden we geen gunstige plek meer.

Echter, we hoefden ook niet te wachten op de Edelherten, die waren al druk bezig. Er was om 4 uur al gevoerd.

2 Bokken en een stuk of 30 Hindes laten zich al zien. De Bokken gaan zelfs het gevecht aan, helaas voor ons buiten het zicht.
1 van de Bokken trekt zich als snel terug met zijn harem de bossen in. De andere bok gaat uitgebreid in bad.

Het ritueel

De Bokken sloven zich nogal uit om de vrouwen voor zich te winnen. Dit doen ze door hun gewei te verfraaien met gras en struiken, maar ook door een modderbad te nemen en zich onder te plassen.

Einde

Even plotseling als het begon was het ook weer over. De Edelherten trokken zich terug tussen de bomen en lieten zich op afstand nog maar sporadisch zien. Af en toe waren ze nog rennend te zien, maar te ver weg om er nog goede foto’s van te kunnen maken.

Tussen al dat geweld liet zich ook nog een mannetje zien die nog niet mee deed. Een zogenaamde Spitser. Een jong mannetje die pas 1 jaar oud is. Als een Spitser mee zou doen aan het vechten is dat levens gevaarlijk. Onderstaande foto laat wel zien waarom…..

Meer foto’s in het album.

Trefwoorden;

Er zijn 4 reacties. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.