Paring Heggenmus

Soms heb je van die momenten dat je niets hoeft te doen behalve genieten. Afgelopen zomer had ik zo’n momentje, gewoon in de achtertuin.

Het moment

Nadat ik op de moestuin was geweest (waar overigens een jonge Merel stierf in mijn handen bij het vrijmaken uit een net) zat ik thuis achter de laptop. Buitendeur stond open.
Op een bepaald moment werd mijn aandacht getriggerd door een roep van een vogel die ik niet thuis kon brengen. Voorzichtig naar de achterdeur gelopen en daar bleek een Heggenmus te zitten. Juist op dat moment kwam er een 2e bij.
Samen doken ze naar beneden. Wat later bleek het mannetje te zijn begon aan de achterzijde van het vrouwtje te pikken. Niet zachtjes maar gewoon echt hard. Dat zag er heel bizar uit. Dit ging een paar minuten zo door, het vrouwtje leek het niet erg te vinden want die ging er echt voor staan.
Staart omhoog en draaien naar het mannetje toe. Dan heel plotseling springt het mannetje bij het vrouwtje achterop en wordt er gepaard.
De eigenlijke paring duurde nog geen seconde, maar het voorspel dus veel langer.

Wat had ik nu eigenlijk gezien? dat was de vraag die achter bleef.

image

Paringsritueel

Het ging dus om een paring, zoveel was me wel duidelijk, maar de rest van het “voorspel” was onbekend.

Deze vraag stelde ik dus ook op het forum van waarneming.nl. Het antwoord was nogal duidelijk;
Een Heggenmus vrouwtjes paart dus met meerder mannetjes. Voordat het volgende mannetje aan de “beurt” is, probeert deze eerst de erfenis van zijn voorganger te verwijderen.
Door op de cloaca (dat is het voorplantingsorgaan van een vrouwtjes vogel) te pikken, probeert het mannetje er achter te komen of er nog sperma van de voorganger aanwezig is. Als dit zo is dan probeert het mannetje er voor te zorgen dat het vrouwtje dit uitpoept. Dit gebeurt ook door te pikken.
Als het vrouwtje uiteindelijk het sperma uitgepoept heeft kan het mannetje zijn daad doen.
Bij een volgend mannetje gebeurt dit hele ritueel opnieuw.

Paar leuke weetjes hierbij zijn de volgende;
-In één nest kunnen jongen voorkomen van meerdere vaders
-In de broedperiode kan een vrouwtjes Heggenmus verzorgd worden door meerdere mannetjes.

Uiteindelijk blijkt dat dit een heel bekend fenomeen is van de Heggenmus, zelfs in de BBC serie Life of Birds, zit een fragment die dit laat zien.

Al met al een hele mooie ervaring die ik niet had willen missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.