IVN wandeling Willeskop

Een tip van de buurvrouw (waarvoor dank) bracht mijn aandacht op deze wandeling in Willeskop. Meestal ben ik niet zo van dit soort excursies, maar het was heel mooi weer en in Willeskop is altijd wel iets te zien. Dus toch maar besloten om mee te gaan.

In de polder, heenweg

Na het verzamelen bij de parkeerplaats bij de ingang bij “De Haan” bleek dat het een behoorlijk grote groep was waar we mee gingen wandelen. Een aantal ervaren vogelaars, mensen die veel over het gebied weten (van de stichting Behoud Lopikerwaard) maar ook gewoon mensen die het leuk vinden om zo’n excursie te beleven. Een heel gemêleerd gezelschap.
Na een meter of 500 in het gebied horen we een Fitis. Omdat veel mensen het geluid niet herkenden kon ik ze gelukkig helpen met de app van Waarneming.nl (ObsMapp) waar ook voorbeeld geluiden in staan.

We zien ook plots een Rietgors vliegen welke mooi in beeld komt en ook goed te fotograferen is.

Nog een eindje verder houden we stil om naar de Ganzen en Grutto’s te kijken. Ik zelf vind dat niet zo bijzonder. En ik speur een beetje de omgeving af. Ik zie een Ooievaar aan komen vliegen en wijs één van de andere vogelaars hier op. Samen kijken we er naar en ik ben overtuigd van Zwarte Ooievaar. Hij niet, met zijn kijker maakt hij er een gewone van. Niet helemaal overtuigd geef ik hem voor dat moment gelijk.
Blijkt thuis op de foto dat het tóch een Zwarte Ooievaar was.

Ook zien we in de verte een Roofvogel aan komen vliegen. Dit gaat allemaal zo snel. In het veld maken we er een Bruine Kiekendief van met zijn allen. Blijkt ook dat we hier de plank volledig mis hebben geslagen als ik later de foto’s bekijk. We hebben dus gewoon een Zwarte Rode Wouw gezien!!!! De 2e zeldzaamheid van de middag!.

Rode Wouw- Milvus milvus

Red Kite
Zomergast in Nederland, broed in het Oosten van België en in Luxemburg.
Middelgrote roofvogel met typisch gevorkte staart (duidelijker dan bij Zwarte Wouw). Duidelijk zijn de “vingers” aan de vleugels, deze zijn meer aanwezig dan bij bijv. Bruine kiekendief.
Jaarrond aanwezig. Meer in het voorjaar dan andere maanden. In de winter zeer sporadisch.
Waarneming.nl, ANWB Vogelgids van Europa 3e druk.

Zo jammer dat we de vogel niet in het veld hebben gedetermineerd. In eerste instantie dacht ik op basis van de foto’s aan Zwarte Wouw, maar met dank aan de mensen op het forum van waarneming weet ik nu dat het om een Rode wouw gaat.

We vervolgen onze tocht richting de plassen en zien nog een paar Scholeksters en een verre Torenvalk.

Bij de plassen

Het is voorjaar en er is zo veel te zien bij de plassen. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar ik ga het toch proberen. Kemphaan, Scholekster, Tureluur, Wilde Eend, Kievit, Kluut, Wulp, Grauwe Gans, Canadese Gans, Nijlgans, etc.
Sommige soorten worden door iedereen wel herkent, andere wat moeilijker.

Zo spotten we bijvoorbeeld ook nog een Kleine Plevier.

In een boom naast ons begint dan een Fitis te zingen. Wat een buitenkansje. Zo mooi zichtbaar voor iedereen. En perfect voor foto’s;

Nadat iedereen ruim de tijd heeft gehad om door de meegebrachte telescopen te hebben gekeken lopen we nog een stukje verder. Daar spotten we nog verschillende Ganzen waaronder een Brandgans (voor de tijd van het jaar toch opmerkelijk).

Even verderop zien we in het lange gras nog een Purperreiger;

Omdat de tijd al weer begint te dringen lopen we terug richting de parkeerplaats.

In de polder, terugweg

Op de terugweg is er in eerste instantie niet zo veel bijzonders te zien. Iedereen loopt lekker te kletsen en de meeste vogels hier zagen we al op de heenweg. Dan hoort plotseling iemand een Veldleeuwerik. Wat een bijzondere vogel ook weer. Hoog in de lucht luid zingend en baltsend. Dan steeds verder naar beneden zakken. En de laatste 50 meter bijna in vrije val naar beneden om dan vlak boven de grond af te remmen. Helaas zat de vogel vlak voor de zon waardoor foto’s maken niet mogelijk was.

Nog iets verder komt een Visdief aan vliegen. Prachtig om die jagend boven de sloot te zien hangen;

Conclusie

Sceptisch als ik vooraf was is het met 1.000% mee gevallen. Dit is iets dat me toch wel licht. Ik leer er van, maar kan andere mensen ook veel informatie geven. Dat ga ik beslist vaker doen. Ook de soorten die we zagen waren bijzonder. Jammer dat we de 2 meest bijzondere (ZwarteRode Wouw en Zwarte Ooievaar) niet in het veld al op naam konden brengen.

Meer foto’s, zoals gebruikelijk in het album.

Er is 1 reactie. Geef zelf ook een reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.