Kraanvogels in Diepholz

Zo rond de millennium wisseling nam het aantal Kraanvogels in de regio Diepholz in Duitsland toen. Het beheer van het hoogveen in deze regio begon zijn vruchten af te werpen. In de wintermaanden begon het aantal Kraanvogels dat hier een tussenstop maakt toe te nemen. En ook het aantal broedgevallen begon langzaam toe te nemen. Omdat er ook tijdens de najaarstrek leuke soorten worden gezien, reden om er een tripje aan te wagen.

Voorbereiding

Maar hoe doe je dat? Je moet natuurlijk wel weten waar te beginnen. Zo’n groot gebied op je eigenhoutje af gaan speuren heeft geen zin.
diepholz

Al snel vond ik op internet dat tussen Vechta en Diepholz een gebied zit waar gedurende de dag veel Kraanvogels foerageren. De weg “An der Dadau” kozen we dan ook uit om te beginnen.
Verder bleek via de site van het Duitse Bureau Bund veel informatie te vinden over de Kraanvogels in dit gebied. Zo kwam ik nog te weten dat de uitzichttorens in het Rhedener Geestmoohr en Neustädter Moor de moeite waard zijn om de avondtrek richting het moeras te bekijken.

De middag

We begonnen dus tussen Vechta en Diepholz. Dat bleek gelijk een goede keuze. We waren de provinciale weg nog niet af of we zagen gelijk onze eerste Kraanvogels al foerageren.

In eerste instantie waren het kleine groepjes. Maar al heel snel werden het er veel meer. Tot we een groep van zo’n 1000 vogels zagen staan.

We hebben nog een tijdje in het gebied rond gereden en zagen steeds meer Kraanvogels. Kleine en grote groepen. Fotograferen is nog lastig. Zodra je met de auto stopt kijken ze op en als ze het niet vertrouwen gaan ze gelijk op de wieken en zijn ze vertrokken. Het is dus zaak dit met het nodige beleid te doen.
Onderweg zagen we nog een paar glimpen van andere soorten, waaronder een mogelijke Klapekster en een jagende Slechtvalk.

Einde van de middag

Tegen 14:00 hadden we het gebied al een aantal keer doorkruist en besloten we richting Neustädter Moor te gaan. Ook op de weg hier naar toe zagen we onderweg op verschillende plekken nog weer Kraanvogels staan op de gemaaide maisvelden.

In de uitkijktoren aangekomen was het uitzicht verbluffend. In de verte bossen, voor de toren wat graslanden die langzaam overlopen in moeras gebied. Hier vliegen regelmatig groepen Grauwe Ganzen. Ook zien we al snel een jagende Blauwe Kiekendief. Eerste een vrouwtje en later een mannetje.

Ook kregen we bezoek van een Torenvalk die op een meter of 50 naast de toren op ooghoogte stond te bidden;

Het wachten was op de avondtrek. We besloten dan ook nog een stukje te gaan wandelen. Waarbij we weer een Torenvalk tegen kwamen en een Houtsnip.

Terug in de toren begon al snel de avondtrek. Eerst Ganzen en daarna gevold door Kraanvogels;

Zoals altijd, meer foto’s in het album.

Conclusie

Het was een fantastische dag. De omgeving is prachtig en de soortenrijkdom is ook groot. Daarom zou ik het een volgende keer ook anders doen. Ik zou dan een hotel nemen en zorgen dat ik daar vrijdagmiddag aankom. Dan kun je op vrijdag al de avondtrek meepakken. Op zaterdagochtend dan weer de ochtendtrek. Na het ontbijt is er dan heel veel tijd om nog van de omgeving te genieten. Vervolgens kun je ook op zaterdagavond de avondtrek nog weer zien. Op zondagochtend ook weer de ochtendtrek, en dan in de loop van de dag nog in het gebied rond kijken. Tegen het eind van de zondag dan weer terug naar huis. Op deze manier heb je dan veel meer tijd om ter plaatse te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.