Steltkluut

Aan de rand van het Groene Hart, vlakbij Oudewater, ligt natuurgebied Willeskop. Een relatief jong gebied, met voor Nederland enkele zeldzame vogelsoorten. Een gebied waar ik graag kom, ook al omdat het op nog geen 5 minuten van mijn huis is. En als er dan een bijzondere soort huist, is het nog meer reden om een tripje te wagen.

Steltkluut

Willeskop is bekend om zijn grote groepen steltlopers. Op een goede dag tijdens de trek is een groep van enkele honderden Grutto’s niet ondenkbaar. Daarnaast zijn er ook veel ganzen te vinden. Er worden regelmatig bijzondere soorten gezien (Ruigpootbuizerd, Ralreiger en Velduil zijn hier enkele voorbeelden van).
In het voorjaar van 2014 verschenen er een paar Steltkluten. Voor Nederland een behoorlijk zeldzame soort. Al vrij snel bleek dat het dit jaar blijvertjes zouden zijn. Die waarschijnlijk uiteindelijk ook nog tot broeden zijn gekomen.
Voor mij reden genoeg om eens te gaan kijken of ik de Stelkluut kon vinden.

Steltkluut – Himantopus himantopus

Black-winged Stilt
Zuid en Midden Europa
33-36cm lang, opvallende lange rood-roze poten. Dunne lange sierlijke snavel. Vrouwtje heeft een bruinere rug dan het mannetje. In vlucht zeer lang silhouet doordat vogel met gestrekte poten vliegt.
Zeldzaamheid in Nederland met toenemend aantal broedparen (ca 5-10 in 2014).
waarneming.nl, Sovon, ANWB vogelgids van Europa (3e druk)

Omdat de Steltkluut het meest werd gezien in de plas bij de uitkijktoren besloot ik hier te beginnen. Auto parkeren op de parkeerplaats bij Abrona. De wandeling door de polder is al een feest op zich. Veel weidevogels laten zich horen. In de verte een biddende Torenvalk en ook de Bruine Kiekendief is aan het jagen.

Aangekomen bij de plas nestel ik mij op het bankje daar ter plaatse. Verrekijker bij de hand en dan….. Nee toch? Zal het zo’n succes zijn. ANWB vogelgids er bij om te checken. Ja! Yess! Hebbes, bingo. Binnen 5 minuten de Steltkluut al in beeld en dan ook nog mogelijk om op de foto te zetten.

Nagenieten

Na dit snelle succes nog ruim de tijd om gewoon heerlijk te genieten. In de verte staan een paar Lepelaars, maar die zijn duidelijk aan het slapen. Een Grote Zilverreiger is wel druk aan het jagen. Met wisselend succes.

Ook komt er uit de verte een Visdiefje steeds dichterbij vliegen. Ook hier weer de mogelijkheid om enkele goede foto’s te maken.

Na nog een tijdje te genieten van enkele andere vogels die langs komen vliegen is het tijd om naar huis te gaan.

Wat een heerlijk gebied is Willeskop. Zeker doordeweeks is het heerlijk rustig en is het heerlijk om de natuur te beleven.
Meer foto’s van vandaag in het fotoalbum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.